Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel amenaza con una guerra en Líbano
Moreno y Rueda piden que el Gobierno busque mayorías para los Presupuestos
Los problemas que no preocupan a los españoles. Opina Rosa María Artal

El PSC s'ofereix per buscar un nou acord i pactar una consulta amb l'Estat si fracassa el 9N

El líder del PSC, Miquel Iceta

elDiario.es Catalunya

Per tancar la setmana de polèmica en la que des de CiU s'ha remarcat que la consulta no se celebrarà si és impugnada pel Tribunal Constitucional, el PSC s'ofereix al Govern per buscar un acord que permeti una nova consulta si, finalment, el 9N fracassa. Segons ha explicat en una entrevista a l'agència ACN, el primer secretari del PSC Miquel Iceta considera que abans que acabi el setembre el 9N estarà suspès. Aleshores, diu, Artur Mas “haurà de decidir” si opta per “l'estratègia d'ERC que se situa fora de l'estat de dret” o buscar el pacte amb l'Estat per fer una consulta. Així, Iceta diu que si trenca amb ERC, Mas “podrà comptar amb nosaltres per a un nou acord” lligat a una consulta “legal i acordada”. I és que el líder del PSC creu que votar sense l'aval del TC “posaria en risc l'autogovern” i confia que Mas “no farà res fora de l'estat de dret”.

Des del Govern, Artur Mas insisteix que “l'únic pla és votar”, però ja va dir des del primer moment que la consulta hauria de ser legal i acordada amb l'Estat, i la vicepresidenta Joana Ortega ha arribat a declarar que si la consulta no prospera “hi haurà un altre 9N”. Mentre els socis de CiU en el pacte pel dret a decidir (ERC, ICV-EUiA i CUP) insisteix que no pot sotmetre el dret a decidir al que decideixi l'Estat, Iceta té molt clar que la consulta quedarà aviat invalidada i no es podrà celebrar, però Iceta assegura que la via del referèndum “legal i acordat amb l'Estat” que els socialistes han vingut defensant és l'única via.

El primer secretari del PSC s'ha mostrat també sorprès perquè alguns partits estiguin plantejant la possibilitat d'allargar el debat sobre si se celebrarà o no la consulta fins el 9 de novembre. Segons el socialista, el 9N té data de caducitat i no arriba al mes d'octubre. “Si els plans del Govern s'acompleixen i la llei de consultes s'aprova abans d'acabar setembre, la convocatòria es produiria abans d'acabar setembre també. I si la pregunta és la que han acordat, abans d'acabar setembre estarà suspesa. No caldrà esperar a novembre”, ha vaticinat Iceta.

Mà estesa al Govern

El líder socialista ofereix el seu suport al Govern, a Artur Mas i a CiU per iniciar aquest nou camí si el 9 de novembre fracassa i els catalans no poden votar. Això sí, els socialistes només podrien entrar en escena si ERC no “marca” el ritme dels esdeveniments a seguir per l'executiu. “El president Mas haurà de decidir si segueix o no l'estratègia marcada per ERC, que tard o d'hora se situa fora de l'estat de dret perquè considera que pot fer una consulta encara que no sigui legal i acordada. Per nosaltres no és acceptable, ni bo, ni convenient. I haurà de ser ell qui triï si vol seguir lligat a una estratègia que porta al trencament o intentar un nou acord”, ha dit Iceta, que ha conclòs que “per un nou acord, amb nosaltres podrà comptar”.

Etiquetas
stats