Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El TSJC absol la secretària d'organització del PSC d'un delicte urbanístic

Assumpta Escarp

Oriol Solé Altimira

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha absolt aquest dimarts la secretària d'organització del PSC i diputada al Parlament, Assumpta Escarp, del delicte urbanístic del que estava acusada. En concret, el tribunal exculpa la dirigent del PSC d'un delicte contra l'ordenació del territori per autoritzar la construcció del parc de bombers de Joan Miró sobre una zona verda, incomplint presumptament la legislació urbanística. La Fiscalia, en un fet gairebé sense precedents, va retirar a última hora els càrrecs contra Escarp, la qual cosa va suposar un gir inesperat abans que quedés vist per sentència el judici que va treure força a l'acusació.

Abans de finalitzar la primera sessió del judici, el fiscal de la Fiscalia Superior de Catalunya, José Joaquín Pérez de Gregorio, va anunciar que elevava a definitives les conclusions provisionals que havia redactat el fiscal d'Urbanisme de Barcelona, Antoni Pelegrín (que demanava una multa de 6.000 euros i 8 anys d'inhabilitació per Escarp).

No obstant això, Pérez de Gregorio, en la lectura del seu informe final durant l'última sessió del judici que es va celebrar un dia després, va retirar els càrrecs contra Escarp i contra els altres tres acusats –una tècnica, una lletrada municipal i el cap del departament de Llicències de l'Eixample–, al considerar que l'acusació no estava “fonamentada”. Escarp va ser jutjada davant la sala civil i penal del TSJC en comptes d'un tribunal ordinari per la seva condició d'aforada que li dóna la seva acta de diputada del Parlament.

L'acusació particular dels veïns del barri barceloní de l'Eixample va mantenir la seva acusació per inhabilitar Esparp durant nou anys per avalar el 2009 la construcció d'un equipament de bombers provisional en una zona verda del parc de Joan Miró de Barcelona, quan era regidora a l'Ajuntament. En el judici, Escarp va assegurar que ella no va signar la llicència d'obres per la qual estava acusada, sinó que ho va fer l'alcalde accidental en l'estiu de 2009, el també socialista Carles Martí.

Escarp és diputada al Parlament des de les passades eleccions catalanes del 27 de setembre, tot i que ha desenvolupat tota la seva carrera política a nivell municipal. El seu primer càrrec va ser el de cap del gabinet de l'Alcalde socialista, Joan Clos. Després va ser escollida regidora a Barcelona en les eleccions municipals de 2003, 2007 i 2011.

Durant aquests anys va ser regidora de Participació Ciutadana, Solidaritat i Cooperació (2003-2006), d'Urbanisme (2006-2007), regidora cap del districte de l'Eixample (2006-2010) i regidor de prevenció, seguretat i mobilitat (2007-2010) . Així mateix, també va presidir Transports Metropolitans de Barcelona, va ser tercera tinent d'alcalde (2010-2011) i va ocupar la vicepresidència de Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona entre 2011 i 2015.

stats