Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Unitat sobiranista per donar suport a Forcadell el dia abans de la seva compareixença davant del jutge

Centenars de persones reclamen a Barcelona que no es judicialitzi la política i donen suport a Forcadell

Arturo Puente

El sobiranisme, aquest eteri moviment que agrupa totes les forces que volen un referèndum sobre el futur polític de Catalunya, no passa pel seu moment de major unitat. Més aviat el contrari. Però aquest dijous les diferents expressions sobiranistes han aparcat les seves diferències per fer costat a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a la vigília del dia que declararà davant el TSJC, investigada per un presumpte delicte de desobediència a l'haver permès un debat al Parlament prohibit pel Constitucional.

Milers de persones han secundat les concentracions convocades per les entitats a diferents ciutats catalanes, entre les que han destacat l'acte a la plaça Sant Jaume de Barcelona, on han aparegut les primeres figures del Govern, del sobiranisme al Parlament i, també, de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Ella ha estat l'encarregada de llegir el manifest de suport a Forcadell, com ja va fer en l'acte de suport a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau. Amb la repetició del gest, els comuns han recordat el seu compromís ferm amb el dret a decidir i contra la “judicialització” de l'independentisme.

A l'alcaldessa de Barcelona, l'han acompanyat el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, els diputats Jordi Turull (PDECat); Eulàlia Reguant (CUP); Albano-Dante Fachin (CSQEP) i Antoni Castellà (Demòcrates), el líder de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego i el d'UGT, Camil Ros, a més dels presidents de les dues principals entitats sobiranistes, Jordi Sánchez, de l'ANC, i Jordi Cuixart, d'Òmnium.

En el manifest llegit per Colau, les principals cares del sobiranisme han advertit que “si Forcadell és jutjada serà jutjat tot un poble” i s'han reafirmat en la defensa de les institucions catalana i dels càrrecs públics que estan sent investigats per actuacions polítiques.

Forcadell declararà aquest divendres a les 9:30 del matí davant del TSJC, deixant la imatge inèdita d'una presidenta d'un parlament compareixent davant la justícia per activitats portades a terme en seu parlamentària. Les parts li formularan les seves preguntes perquè respongui sobre els presumptes delictes de desobediència i prevaricació que li imputa la Fiscalia.

Segons el ministeri fiscal, Forcadell va desobeir al Constitucional amb “total menyspreu a la Constitució de 1978” quan el 27 de juliol passat va permetre que el ple debatés i votés les conclusions de la comissió sobre el procés constituent. El TC havia advertit amb anterioritat als membres de la taula de permetre aquest punt en el ple de l'ordre del dia era considerat contrari a la seva suspensió de la declaració independentista del 9 de novembre.

La declaració de Forcadell davant el jutge marca la fi d'una setmana d'alt voltatge en el si de l'independentisme, que va començar amb les detencions per part dels mossos de membres de la CUP, per la presumpta crema de fotos del rei a l'última Diada, el que va provocar un conflicte polític entre el Govern de JxSí i la CUP. La unitat en perill es recompondrà també divendres que ve, quan Carles Puigdemont ha convocat una reunió amb les forces sobiranistes per tractar l'assumpte de la convocatòria d'un referèndum. Segons s'ha conegut també aquest dijous, també hi anirà Colau, que tornarà a tenir un paper coprotagonista per la seva doble condició de no independentista i de compromesa amb el dret a decidir.

stats