Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Pedro Sánchez: “Els mals governants són elegits pels que no voten”

Pedro Sánchez, amb Ximo Puig i Ana Botella, a València.

Adolf Beltran

Una mobilització d’última hora del seu electorat s’ha convertit en la taula de salvació a què s’aferra el PSOE per fer front a les enquestes en l’equador de la campanya de les eleccions generals del pròxim 26 de juny. El candidat a president del Govern Pedro Sánchez ha insistit aquest dissabte a València que “l’única eixida als extrems és el PSOE” i ha advertit que “els mals governants sempre són elegits pels que no voten”.

L’acte a València es va traslladar en l’últim moment del Parc de l’Oest a l’Umbracle, a la Ciutat de les Arts i les Ciències. Els protagonistes, el candidat Pedro Sánchez i el president de la Generalitat i líder del PSPV-PSOE, Ximo Puig, hi han arribat amb una hora de retard. Venien de participar en la desfilada del Dia de l’Orgull pels carrers d’una ciutat l’arquebisbe de la qual, Antonio Cañizares, s’ha encabotat en una croada contra el que denomina “l’Imperi gai”.

Sánchez, que ha estat aclamat pels 3.500 assistents a la Festa de la Rosa dels socialistes valencians al crit de “president, president”, ha reivindicat l’esquerra i la socialdemocràcia i ha començat el discurs amb un elogi de la igualtat. “Un dia, vam escriure la història d’aquest país amb tots els colors de l’arc de Sant Martí”, ha assegurat en referència a la llei de matrimoni entre persones del mateix sexe que van impulsar els socialistes.

El cap de llista per València, Ana Botella, prèviament, havia recordat les víctimes de la massacre d’Orlando i a la diputada laborista assassinada al Regne Unit, i s’ha referit implícitament a la conjuntura tan difícil que dibuixen les enquestes per al PSOE quan ha convidat els presents a repetir que “un socialista o una socialista no es resigna”.

També Ximo Puig ha fet una cosa semblant, quan ha iniciat la seua intervenció amb un vaticini: “Pedro, la història la canviarem”. El líder valencià, que va tenir diferències amb Pedro Sánchez pel veto a una candidatura al Senat amb Compromís i Podem, ha assegurat: “Lluitem perquè el dia 26 Espanya tinga un president decent”. I ha afegit: “Si hi ha motius en algun lloc per a votar per Pedro Sánchez és a la Comunitat Valenciana, perquè necessitem un president aliat”.

Puig ha qualificat Mariano Rajoy de “president indigne” i ha advocat per un Govern d’Espanya que atenga la gent. Ha arremés contra la pretensió del PP de captar “el vot moderat” en els comicis del 26J. “Ni un vot moderat a la dreta”, ha reclamat Puig, que ha centrat la seua intervenció a criticar al PP. “És igual que governe l’esquerra que la dreta?”, ha preguntat a l’auditori, i hi ha respost: “No”. I ha afegit que “sense el PSOE no serà possible el canvi”.

El president valencià no ha fet la més mínima referència a Podem, que dóna suport al seu govern amb Compromís en la Generalitat Valenciana.

Una cosa que ha contrastat amb el discurs de Sánchez, per a qui el candidat de Podem, Pablo Iglesias, i el del PP, Rajoy, “comparteixen una mateixa manera d’entendre la democràcia com un contracte d’adhesió”. “Comparteixen un mateix adversari”, ha insistit, “el PSOE”.

El candidat socialista ha ironitzat sobre els elogis de Pablo Iglesias a José Luis Rodríguez Zapatero. “Reconeix que els millors presidents són socialistes”. I ha assegurat que Rajoy no té “la diligència, l’honestedat i el compromís” que exigeix el Govern d’Espanya. “Enfront dels que no volen que canvie res i els que ho volen trencar tot”, ha situat Sánchez el PSOE.

L’única al·lusió al Govern “a la valenciana”, que presideix Puig i que tant es va citar en les frustrades negociacions per a formar Govern, l’ha feta el candidat socialista per blasmar a Pablo Iglesias que, en plantejar-li un pacte, es reservara el lloc de vicepresident amb competències sobre la policia, els fiscals o els espies i no sobre les matèries socials que preocupen els ciutadans. “L’única eixida al bloqueig dels extrems és el PSOE”, ha conclòs.

Etiquetas
stats