Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ximo Puig aconsella Pedro Sánchez obrir des de l’oposició el diàleg sobre finançament, Constitució i pensions

El secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, després de reunir-se amb Pedro Sánchez a la seu del PSOE.

Adolf Beltran

“És al PP a qui correspon en aquests moments intentar formar Govern”, ha declarat Ximo Puig a l’eixida de l’entrevista amb Pedro Sánchez a la seu del PSOE al madrileny carrer de Ferraz. “Veurem si Mariano Rajoy és capaç d’unir les dretes espanyoles, una cosa que seria molt beneficiosa per a aquest país”, ha afegit en referència al fet que en el Congrés dels Diputats hi ha “prou vots conservadors”, encara que alguns corresponguen a formacions nacionalistes o independentistes.

“El senyor Rajoy no mereix cap confiança del PSOE”, ha assegurat Puig, que s’ha negat a “córrer més que el futur” en el cas que el president en funcions no aconseguisca aliats i es plantege una eventual abstenció del PSOE com a única eixida a la investidura. “El PSOE no és company del PP en aquesta aventura”, ha insistit, abans de reptar Rajoy a afrontar “els grans debats que necessita aquest país”.

No s’ha de facilitar al PP la formació de Govern i els socialistes han d’assumir el seu lloc com a primera força de l’oposició, però, al mateix temps, han de ser molt actius a l’hora de dinamitzar la negociació de les reformes més urgents que reclamen el sistema polític i les institucions, amb una atenció especial a la reforma territorial.

Aquestes són les idees que ha traslladat el líder del PSPV-PSOE i president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en l’entrevista d’aquest dimecres amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en la ronda de contactes que aquest darrer manté amb els dirigents autonòmics del partit per a preparar el Comité Federal convocat aquest dissabte, en què es decidirà la posició amb vista a la formació de nou Govern, després de les eleccions del 26 de juny passat.

Puig, que no assistirà a la reunió del màxim òrgan de direcció del PSOE perquè estarà a Torrevella, on el Govern valencià que presideix celebrarà un dels seus seminaris d’anàlisi de les seues polítiques, ha transmés a Sánchez la seua coincidència en el fet que els socialistes no han de facilitar la investidura de Mariano Rajoy i que han de “reformular” el seu paper en l’oposició. Un paper que, segons l’opinió de Puig, ha d’incloure una disposició al diàleg sobre assumptes com la modificació del sistema de finançament autonòmic, la reforma de la Constitució o el pacte per a garantir el fons de les pensions.

Des de la perspectiva d’un govern compartit pel PSPV-PSOE i Compromís, amb Podem com a soci parlamentari que comença a plantejar-se la possibilitat d’incorporar-se també al Consell, Puig manté amb Rajoy i el seu ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, un estira-i-arronsa permanent per a exigir la reforma del model de finançament autonòmic, que castiga la Comunitat Valenciana.

A això s’ha referit en les declaracions davant dels periodistes. És urgent, ha dit “una reforma del sistema de finançament que pose fi a la discriminació que pateixen algunes comunitats autònomes”. I ha al·ludit també al fet que el Govern del PP “ha posat en risc les pensions” i que, pel que fa al dèficit, “la reforma fiscal de Montoro ha estat absolutament irresponsable”.

El president valencià ha estat especialment dur a l’hora de criticar el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, l’actuació del qual ha considerat “indigna d’una democràcia”.

Davant de la insistència dels periodistes, Puig ha confessat que, segons la seua opinió, “no haurien de produir-se” unes terceres eleccions, però s’ha negat a pronunciar-se sobre un eventual canvi final de posició del PSOE en el cas que la situació conduïra a una altra convocatòria electoral. Ha contrastat “la responsabilitat” amb què actuarà el PSOE des de l’oposició amb la “irresponsabilitat” que ha demostrat Rajoy des del Govern en els grans temes d’Estat.

Etiquetas
stats