Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mónica Oltra tanca l'“infame” centre de menors de Montolivet, a València

El centre de recepció de menors de Montolivet, ara tancat.

Adolf Beltran

Ho havia advertit Mónica Oltra la setmana passada. El centre es tancaria aquest estiu, però no ho anunciaria per a protegir la intimitat dels xiquets. Aquest dimarts al migdia han quedat definitivament tancades les instal·lacions del centre de recepció de menors de Montolivet, en la ciutat de València, i han sigut traslladats els xiquets que allí vivien a dos pisos de titularitat pública i al centre d'acolliment de Bunyol.

Era una herència de l'abandonament experimentat en l'època del PP que el departament d'Oltra, vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, va intentar pal·liar amb una inversió inicial en manteniment de 100.000 euros el 2016, al mateix temps que procedia a reduir la durada de l'estada i a traslladar molts dels menors a uns altres centres.

Encara que la seua capacitat era de 56 places, en aqueix centre van arribar a conviure 120 menors que, a causa de la seua situació de desemparament, estaven sota la tutela de la Generalitat Valenciana. En el moment en què el govern del Pacte del Botànic va assumir les seues funcions hi havia uns 80 acollits, que s'han anat reduint fins que en quedaven menys de 50 en el moment del tancament.

Es tractava d'unes dependències en les quals les humitats, les esquerdes, les finestres trencades i els matalassos deteriorats denotaven la massificació i les deficiències generals que la mateixa Fiscalia ja va detectar en 2008. Des d'aqueixa data, durant el període de govern del PP, no es van dur a terme inspeccions d'un centre les condicions del qual van ser qualificades fa uns mesos d'“infames” en els mitjans de comunicació per la directora que se'n va fer càrrec a l'agost del 2016, Yolanda Calero.

Una investigació de la fiscalia sobre un cas de prostitució d'alguns menors acollits que s'hauria produït fora del centre va desencadenar la polèmica fa dos mesos amb dures crítiques de l'oposició a Oltra. Una polèmica que es va acréixer amb la decisió de la vicepresidenta de tancar el centre La Resurrecció de Sogorb gestionat per una orde religiosa. En aquest segon cas, la Generalitat va detectar deficiències en el tracte i va portar a la fiscalia un suposat assetjament per part d'un monitor a una de les menors que les religioses no havien comunicat ni denunciat malgrat que van acomiadar l'implicat.

En aquell moment ja va anunciar Oltra que estava presa la decisió de tancar el centre de recepció de Montolivet arran dels informes que al gener havien realitzat la Fiscalia i la direcció general d'Inspecció de Treball i Seguretat Social i també a causa de la consideració que l'entorn no feia recomanable que un centre destinat a acollir a xiquets i xiquetes adolescents estiguera en aqueixa ubicació.

La idea d'Oltra, no solament en relació amb els menors sinó també en altres àmbits de la política de benestar social, com ha explicat reiteradament en les Corts Valencianes, és la desinstitucionalització, tot fomentant els centres de dia, l'atenció a domicili i els pisos d'acolliment per a permetre, sempre que siga possible, que les persones assistides, siguen menors, majors o discapacitats, puguen mantenir el contacte amb el seu entorn quotidià en lloc de quedar ingressades de manera permanent.

En aqueix context, la Generalitat ha obert dos pisos d'acolliment de menors, els primers des dels anys vuitanta, amb una capacitat de 6 i 4 places, perquè l'ambient s'assemble al d'una llar, i ha invertit 250.00 euros en les obres de reforma del centre de Bunyol per a adaptar-ho. Aquest centre, encara que de titularitat pública, estava gestionat per una empresa privada i ha sigut revertit a la gestió pública en concloure el contracte.

Bunyol funcionarà com a centre de recepció -d'on els menors tutelats passen a altres centres o a viure amb famílies d'acolliment- fins que estiga en funcionament el de Llíria, l'obertura del qual està prevista el 2019.

L'edifici de Montolivet que ha funcionat com a centre de menors, ara tancat, serà remodelat quan es decidisca el seu ús futur, que seguirà dins de l'àmbit de la política social.

Etiquetas
stats