Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mónica Oltra: “Primer de tot, el dret; després, el pressupost”

Mónica Oltra ret compte dels pressupostos en matèria d’Igualtat i Polítiques Inclusives en les Corts

Adolf Beltran

València —

“Tanquem definitivament les polítiques de retallades i la mercantilització dels serveis i encetem un canvi de model, una transició amable envers una societat inclusiva”. La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha resumit d’aquesta manera hui l’aposta del Govern del Botànic per la inversió social en el projecte de pressupostos per al 2017.

Oltra ha obert la sèrie de compareixences en les Corts Valencianes dels titulars de les diverses carteres del Consell que presideix Ximo Puig per a explicar els comptes dels seus departaments. Amb una previsió de despesa de poc més de 1.000 milions d’euros, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, que dirigeix la vicepresidenta, experimenta un augment del 7,1% respecte del 2016, xifra que, sumada al 17% del pressupost anterior, acumula un 24,1% d’augment en els dos primers exercicis del nou equip d’esquerres en la Generalitat.

Les referències a l’“antic govern” del PP han estat constants en la intervenció d’Oltra, que ha destacat que la inversió en polítiques socials arribarà el 2017 als 210 euros per habitant, fet que permet que la Comunitat Valenciana s’acoste “a d’altres com Madrid o Andalusia, que estan molt millor tractades per l’actual sistema de finançament que castiga el poble valencià”. Madrid se situa en els 221 euros per habitant i Andalusia en els 216.

“Una aposta forta per la municipalització dels serveis socials”, amb un augment del 101% dels fons destinats a entitats locals, tot just en sentit contrari al que marca la denominada “llei Montoro”; la reconversió de l’actual Institut Valencià d’Atenció Social (IVAS) en un Institut Valencià d’Atenció Social Sanitària (IVASS) i la reordenació del sector de residències perquè deixen de ser un “botí de guerra de certes empreses” gràcies al “model Blasco-Cotino l’aplicació del qual ha declarat il·legal el TSJ” són, segons Oltra, alguns dels eixos de la política plasmada en els pressupostos del seu departament.

L’increment d’un 4,5% en la dotació de la renda garantida de ciutadania, que el Consell vol reformar per a convertir-la en una renda que agrupe diverses ajudes socials sota un mateix paraigua; el reforçament d’inspectors per a avaluar la dependència, que passaran de 9 a 19 –un punt en què Oltra ha indicat que per primera vegada es complirà la ràtio que estableix la llei i al mateix temps ha assumit com un “error” la seua afirmació fa un any que hi hauria 27 places– i l’augment de les ajudes a víctimes de violència masclista, que passen de 500.000 a 600.000 euros, són alguns dels aspectes ressaltats per la vicepresidenta.

Oltra ha insistit en la posada en marxa d’un “nou model constitucional d’estat social”, que done prioritat als drets de les persones. Per això, ha destacat que les partides destinades a la renda garantida de ciutadania, dependència, ajudes a víctimes de violència de gènere i ajudes a l’acolliment familiar disposen de “crèdit ampliable”, és a dir, que no estan subjectes a disponibilitat pressupostària, per a evitar que no puguen executar-se si s’esgoten els fons previstos. “Primer de tot, el dret; després, el pressupost”, ha sentenciat la vicepresidenta de la Generalitat.

Etiquetas
stats