Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Suprem obri causa contra Rita Barberá pel blanqueig del PP de València

La senadora i exalcaldessa de València, Rita Barberá

Marcos Pinheiro

València —

El Tribunal Suprem investigarà l’exalcaldessa de València i senadora del PP, Rita Barberá, per presumpte blanqueig de diners del grup popular en l’Ajuntament de València a través d’operacions conegudes com a “barrufeig”, suposadament dutes a terme quan era alcaldessa d’aquesta ciutat.

La decisió del Suprem d’obrir causa contra Barberá es basa en l’informe favorable del fiscal i deriva de l’exposició raonada que va enviar a l’Alt Tribunal el Jutjat d’Instrucció número 18 de València, que investiga el denominat cas Imelsa. En la interlocutòria, el Suprem designa com a jutge instructor el magistrat Cándido Conde-Pumpido.

El titular d’aquest jutjat, Víctor Gómez, va elevar al Suprem la petició que Barberá fóra imputada per la mateixa raó que ho han estat els regidors i els assessors de l’Ajuntament de València: haver fet donacions de 1.000 euros al partit, que després es tornaven als donants en metàl·lic a fi de blanquejar els ingressos procedents de comissions il·legals.

L’Operació Taula per la qual el Suprem investiga Barberá és una peça separada del cas Imelsa en què estan imputats nou dels deu regidors del grup popular en l’Ajuntament valencià, a més de l’exvicealcalde Alfonso Grau. Per la seua condició de senadora, Barberá és l’única aforada del cas, i això ha obligat a portar la causa al Suprem. Hi ha en total 47 imputats.

La interlocutòria que dóna lloc a l’obertura de la causa assenyala que “és imprescindible” continuar la investigació sobre els indicis de blanqueig de diners i, en concret, sobre el paper que hi va poder exercir Barberá. El Suprem al·ludeix a una conversa en què es detalla el mètode de blanqueig per mitjà de donatius i en què es fa referència a Barberá, tot i que “sense fer-hi, respecte a ella, cap imputació concreta”.

No obstant això, el Suprem sí que destaca que el jutge Víctor Gómez pensa que Barberá està implicada en el sistema de donatius i que va destacar en el seu escrit que no tenia sentit investigar la resta de donants i no l’exalcaldessa. Gómez també va apuntar que Barberá mantenia una relació personal amb una de les investigades principals, la seua secretària, María del Carmen García-Fuster.

El jutge de València també va assenyalar que els investigats i els testimonis que havien reconegut el sistema de blanqueig per mitjà de donatius no van fer referència a la participació de Barberá. El Suprem també decreta en la interlocutòria que el procediment contra la resta dels acusats faça el seu camí en el jutjat de València, però que el jutge continue remetent informació que puga afectar l’exalcaldessa.

Etiquetas
stats