Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El balcó de l'ajuntament en Falles, patrimoni dels valencians

Els reis Juan Carlos i Sofia durant una visita a la balconada de l'ajuntament en les falles 2006

Miguel Giménez

València —

Només han passat dos anys des que la popular Rita Barberá -va morir el passat mes de novembre- abandonara l'alcaldia de València, i el seu successor, Joan Ribó (Compromís), ha consolidat el canvi de perspectiva que es té de la institució. I un dels símbols d'aquesta circumstància és el balcó de l'ajuntament durant les Falles, i més concretament durant les 'mascletades'. Així, veiem com aquest espai ha deixat de ser en els últims temps una passarel·la política.

Amb Barberá com a alcaldessa era més que habitual la visita del president de torn -com són els casos de José María Aznar o Mariano Rajoy, que va acompanyar a Barberá sent cap de l'Executiu i sent líder de l'oposició- o de membres del consell de ministres, quasi sempre del Partit Popular. Fins i tot el rei Juan Carlos i la reina Sofia van visitar la balconada de l'ajuntament al març de 2006 convidats per l'exalcaldessa.

Curiosament, aquest divendres va poder veure's en la balconada del palau consistorial a l'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero. El socialista s'estrenava en la 'mascletà', una experiència de la qual no va tenir l'ocasió de gaudir en els seus vuit anys en la Moncloa. Zapatero, convidat per Ximo Puig, va coincidir amb la secretària general de Finançament Autonòmic i Local, Belén Navarro, qui va acudir de la mà del líder del PPCV, Isabel Bonig.

Com aclareixen des d'alcaldia, Ribó només convida als ciutadans -cada dies se sortegen deu invitacions dobles per als qui ho sol·liciten- i a les comissions falleres -està previst que gaudisquen de les 'mascletades' falleres des de la balconada municipal durant els quatre anys de legislatura les més de 300 comissions de la ciutat, així com també s'està convidant a altres juntes locals de fora de la capital-. La resta de personalitats que visiten l'ajuntament ho fan a petició pròpia.

En aquest sentit, l'equip de govern que dirigeix Joan Ribó (Compromís, València en Comú i PSPV) ha apostat per obrir la institució -inclòs el mirador de l'ajuntament- a la ciutadania, convertint-ho en “una finestra per al poble”. Fins a 360 veïns passaran per la balconada aquestes Falles -20 al dia-, el doble que en 2016. Per a poder fer-ho, prèviament s'han inscrit en la web municipal. L'any passat ho van fer -la inscripció- 18.000 persones.

A més, se segueix veient apuntar-se a les 'mascletades' a diferents personalitats del món de l'espectacle, de l'esport i de la cultura -aquesta setmana han viscut la seua primera 'mascletà' els actors nord-americans Norman Reedus i Jeffrey Dean, protagonistes de la televisiva 'The Walking Dead' (Daryl i Negan).

Reducció de despeses protocol·làries

Una altra mesura presa pel Govern de Ribó és la reducció del pressupost destinat a protocol durant les festes falleres. D'aquesta manera, en 2016 aquestes despeses es van reduir en un 60.4% respecte al que va gastar Rita Barberá en 2015. Es va passar de 127.745,34 euros amb el PP a 50.565,58 euros amb el tripartit.

Etiquetas
stats