Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La jutgessa aixeca el secret del cas sobre la manipulació de concessions als ports de Balears i imputa el seu expresident

Joan Gual de Torrella, expresident de l'Autoritat Portuària de les Balears (APB)

Europa Press

0

La titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma ha aixecat completament el secret del cas Ports, i ha revelat l'existència d'una peça en què imputa diversos delictes a l'expresident de l'Autoritat Portuària de Balears (APB), Joan Gual de Torrella, per contractes amb una empresa de càtering.

La jutgessa ha comunicat aquesta decisió en una interlocutòria datada divendres passat, just quan es complien quatre anys des de l'inici de les actuacions sota secret l'abril del 2020. Gual de Torrella i altres directius de l'APB van ser detinguts al juliol de aquell any en un operatiu de la Guàrdia Civil.

La causa es va trossejar en nou peces diferents i ja s'havia aixecat el secret de diverses, algunes per al seu arxiu. La part que estava en secret consta de tres línies de recerca: una sobre els vincles de Gual de Torrella amb l'empresa Plumbago SL (Turquesa Catering); indicis de presumptes actes d'afavoriment a Sitges Reunides i Transpulve 2009 a Alcúdia; i indicis d'afavoriment entre l'advocada de l'Estat Dolores Ripoll --assessora de l'APB-- i el marit en la contractació amb l'APB, a través d'una empresa interposada.

Càtering

A la peça relativa al càtering, la jutgessa aprecia indicis de possibles delictes de suborn, negociacions prohibides i tràfic d'influències. S'imputa a Gual de Torrella haver mantingut relacions de control i interès econòmic a Plumbago mentre aquesta contractava amb l'APB.

Aquestes relacions estarien constatades per les comunicacions personals intervingudes i els fluxos econòmics. La interlocutòria ressenya que, mentre Gual de Torrella va ocupar la presidència de l'APB entre el 2015 i el 2020, l'organisme va fer almenys 24 pagaments a l'empresa per valor de més de 62.700 euros.

La peça investiga també l'administrador de l'entitat, assenyalat com a col·laborador de Gual de Torrella per facilitar que aquell obtingués un benefici econòmic “sense que se n'adverteixi la participació, ocultant-la i remunerant-la”.

La Guàrdia Civil va registrar el 16 d'abril passat el domicili de l'empresa. El Jutjat està esperant rebre l'informe dels agents després d'analitzar la documentació intervinguda.

Aquestes diligències recents són un dels arguments per aixecar ara el secret de la causa. A això s'hi afegeix que Suïssa ha comunicat que ha iniciat l'execució d'una comissió rogatòria enviada pel Jutjat de Palma i que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha sol·licitat aquest mes l'obertura d'una caixa de seguretat bloquejada.

Peces sobre Menorca i Eivissa

La instructora també recorda que el volum d'informació que s'ha analitzat al llarg de la investigació és enorme, amb més de 300.000 correus electrònics estudiats només a la peça sobre Menorca.

La causa sobre Menorca, la primera que es va conèixer públicament, investiga si es va beneficiar Marina Asmen al concurs per a la gestió d'amarradors a Maó. Aquesta peça s'ha acumulat amb la de presumptes pressions polítiques en una altra adjudicació a Eivissa.

Per a dues peces més, sobre concessions de drassanes i una adjudicació a Formentera, la jutgessa va acordar el sobreseïment. Mentrestant, Gual de Torrella va declarar el març passat al Jutjat per una altra peça relativa a un presumpte tracte de favor a l'empresa de botigues 'duty free' al port de Palma.

La connexió entre tots aquests fets és la presidència de Gual de Torrella a l'APB; juntament amb Juan Carlos Plaza com a director i Dolores Ripoll en qualitat d'assessora. Altres investigats en el procediment principal són el cap de l'àrea de gestió i el cap de l'àrea dexplotació.

En totes les compareixences Gual de Torrella ha negat qualsevol actuació irregular, donant explicacions sobre com es van desenvolupar les concessions i quins van intervenir, i sostenint en tot moment que es van fer d'acord amb la legalitat.

El Jutjat també va obrir una peça separada per revelació de secrets per la filtració de la pròpia causa.

Etiquetas
stats