eldiario.es

9

Síguenos:

Boletines

Boletines

Frederic Ibáñez

  • Reacciones a sus artículos en eldiario.es: 7

Concentració contra la destrucció del gran riurau de Massarrojos

“Massarrojos per la natura i el patrimoni”. Amb eixe enunciat el gran Riurau de Massarrojos s’ha convertit en escenari d’una concentració dels ecologistes, diverses associacions i col.lectius de l’Horta i el Camp de Túria. Regidors dels principals partits de l’oposició als ajuntaments de València i  Moncada, diputats a les Corts Valencianes, professors d’universitat, a més d’un nombrós grup de ciutadans que han volgut manifestar el seu rebuig al projecte d’una carretera impulsat per la Diputació de València. Una “Biela” que pretén unir la CV 315 des de Moncada amb la CV 310 Burjassot -Bétera i el By Pass, que partirà pel mig el Mas del Fondo i afectarà greument el gran Riurau i l’entorn natural de la zona.

Així ho denuncia el manifest que s’ha llegit durant l’acte, que qüestiona  el model de construcció d’infraestructures innecessàries, com ara la citada Biela que no respecta el valors mediambientals i patrimonials i atenta contra un bé singular. Prèviament un nombrós grup, encapçalat per la Colla Ecologista, havien arribat al Mas a peu des de Massarrojos.

Seguir leyendo »

Una carretera amenaça el Mas del Fondo, el gran Riurau de Massarrojos

La construcció de la carretera que unirà la CV 315 des de Moncada amb la CV 310 Burjassot -Bétera i el By Pass, acabarà amb l’últim paratge natural de Massarrojos, pedania de València, i posarà en perill el gran Riurau del Mas del Fondo. Així ho denuncia la Colla Ecologista de Massarrojos.

El riurau és una construcció genuïnament valenciana què, en el cas del gran Riurau de Massarrojos, constitueix un dels últims testimonis de la cultura de la pansa a la comarca de l’Horta. Eixe fou un dels motius pel qual el Consell Valencià de Cultura, en un informe de 2010, va proposar que fos declarat Bé d’Interes Cultural.

Seguir leyendo »

Vint-i-dos segons de premeditació i intransigència

El conflicte ocasionat per l’incident a les Corts amb l’expulsió de la diputada de Compromís, Mònica Oltra, és un exemple de la deficient gestió de la presidència de les Corts valencianes que exerceix, Juan Cotino.

Una de les característiques que habitualment acompanyen aquest càrrecs dels parlaments són la capacitat de diàleg i flexibilitat en la gestió dels torns i dels conflictes entre els diversos grups amb representació a la cambra.

Seguir leyendo »

La dreta valenciana en el bucle

Hauria pogut ser per motiu d'una exposició a les Corts sobre els trenta anys d'autonomia, per qualsevol manifestació dels partits de l'oposició o una proposta d'establir vies de col·laboració entre comunitats que compartixen llengua i cultura... O simplement perquè l'Acadèmia Valenciana de la Llengua haja publicat el diccionari. Si hi ha eleccions a la vista qualsevol motiu és suficient.

La dreta valenciana activa les baixes passions i entre elles l'anticatalanisme, que fins ara li ha donat bons rendiments. Des de la transició política de finals dels setanta, la dreta ve utilitzant els símbols i sobretot la llengua per generar conflictes artificials. Mobilitzar i cohesionar les seues bases electorals i desmobilitzar els votants d'esquerra. També fou un intent, aels inicis, d'eludir l'onada de canvis que portava la democràcia.

Seguir leyendo »

La Serra Calderona, parc natural

Una vintena d'associacions i col.lectius culturals i ecologistes entre els quals hi havia el Centre Excursionista de València, l'Institut d'Estudis Comarcals del Camp de Túria i Acció Ecologista Agró, acollits tots, per l'Ajuntament d'Olocau, van reunir-se el passat dissabte 25 de gener a la Casa de la Senyoria, en les Sisenes Jornades d'Estudi de la Calderona. A la jornada assistia també una representació de les universitats de València i Politècnica de València.

Alguns dels presents es retrobaren, dècades després, en el mateix objectiu comú, el de la preservació i promoció dels valors mediambientals d'un espai natural com la Calderona.

Seguir leyendo »

Deixar la resignació i la malenconia

Els socialistes valencians han publicat una enquesta electoral segons la qual el Partit Popular Valencià continua en caiguda. Totes les enquestes publicades, des de fa mesos, vénen a coincidir en la pèrdua de la majoria absoluta del PP. Segurament estan pagant les dècades de prepotència i malbarataments, de mentides, corrupteles i mala gestió.

La societat valenciana ve passant de la perplexitat i el cabreig, a la resignació i malenconia. Assistim a l’espectacle d’una Generalitat en fallida que com a conseqüència no para de fer retallades. Als ja coneguts naufragis de les terres Mítiques, Fórmules 1, Ciutats de la Llum, aeroports de Castelló, els clevills del Palau les Arts i tants altres, ha d’afegir-se l’última xifra coneguda del naufragi de les finances valencianes, més de dos mil milions de deute de Ciegsa. A falta de conéixer què costarà liquidar definitivament la Radiotelevisió valenciana, el degoteig de deutes no acaba i les dades macroeconòmiques no milloren, en particular la desocupació i l’activitat econòmica.

Seguir leyendo »

La indignació augmenta al compàs de la crisi, les retallades i la corrupció

Després de 18 anys del govern a la Generalitat, el PP ha posat de manifest el fracàs de les seues polítiques. Els grans eixos sobre els quals han aconseguit les successives majories electorals s’esvaeixen.

La reivindicació identitària basada en un regionalisme de tòpics, la queixa per l’hostilitat dels governs de Zapatero i el greuge comparatiu permanent, s‘han diluït a gran velocitat en arribar al govern Mariano Rajoy. Ja no hi ha reivindicació de l’aigua, de les infraestructures o fins i tot d’una qüestió bàsica com el finançament autonòmic. Només cal recordar com el PP valencià va retirar fa, dos mesos, en el Congrés dels Diputats, una proposta de millora del finançament per què el mateix Grup Popular del Congrés va deixar clar que no l’anava a votar.

Seguir leyendo »

Fora d’òrbita

El ministre Montoro confirmava, fa uns dies, el que des de fa mesos es comentava als mitjans de comunicació, que el Ministeri d’Hisenda ha rescatat en diverses ocasions la Generalitat, evitant el col·lapse financer. El ministre també afirmava en la mateixa compareixença que ell no era qui havia decidit el tancament de la ràdio i la televisió valenciana.

Tanmateix el secretari d’Estat d’Hisenda Antonio Beteta confirmava que esta elaborant un pla econòmic i financer amb el Consell per als pressupostos de l’any que ve, per tal que “es gaste només el que es té i es pague el que es deu”. Podem deduir per tant que estem intervinguts pel govern central. I que estem exposats a què els retalls afecten ara a RTVV i demà a qualsevol altra institució, organisme o empresa pública.

Seguir leyendo »

RTVV, penúltim “Gran evento” del PP

L’anunciada decisió del Consell de tancar RTVV després de la sentència judicial que anul·la l’ERO suposa l’últim capítol en la malaurada trajectòria d’una empresa pública i de comunicació exemple de desafecció per part del PP valencià. Mai no l’ha volgut entendre i aprofundir en els seus objectius, encara que sí s’ha aprofitat. I ara, quan ja no li presten diners per continuar mantenint-la, la tanca.

El Consell considera que l’anul·lació de l’ERO fa inviable la continuïtat de l’empresa. Mantenir la plantilla suposaria uns 72 milions més, afirmava en un comunicat. I per justificar la mesura apel.la a l'obligació de prioritzar els serveis bàsics, “sanitat, educació i uns serveis socials de qualitat”.

Seguir leyendo »

El gran Riurau de Massarrojos

El passat diumenge 27 d’octubre es celebrava, per tercer any, la jornada cultural al Mas del Fondo de Massarrojos. Organitzat per la colla ecologista i cultural de Massarrojos i l'associació Riuraus Vius. L’aplec es celebra una vegada a l'any i te la finalitat de compartir " patrimoni, cultura i art".

Amb eixe objectiu es va programar un recorregut històric-etnològic i poètic pels diversos punts d'interés del Mas. De la ma del seu propietari, el metge Hèctor Cortina, vàrem conèixer els aspectes, més importants d'un Mas que inclou una alqueria, un edifici racionalista, abans modernista, destinat a residència de la propietat. També les extensions, ara no cultivades, que en el seu dia foren vinyes, oliveres, garroferes, i posteriorment tarongers, les restes de la noria d'on s'extreia l'aigua, el sequer de la pansa i el que constitueix l'edifici més singular, el riurau. Tot acompanyat d'una selecció de textos literaris i poètics llegits pels membres de la Colla de Massarrojos i també per l'actriu Empar Ferrer i per l'activista cultural i membre del col.lectiu Riuraus Vius, Lluís Fornés qui va cantar un parell de cançonetes construïdes a partir de versos de Vicent Andrés Estellés.

Seguir leyendo »