Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Serra Calderona, parc natural

Frederic Ibáñez

0

Una vintena d'associacions i col.lectius culturals i ecologistes entre els quals hi havia el Centre Excursionista de València, l'Institut d'Estudis Comarcals del Camp de Túria i Acció Ecologista Agró, acollits tots, per l'Ajuntament d'Olocau, van reunir-se el passat dissabte 25 de gener a la Casa de la Senyoria, en les Sisenes Jornades d'Estudi de la Calderona. A la jornada assistia també una representació de les universitats de València i Politècnica de València.

Alguns dels presents es retrobaren, dècades després, en el mateix objectiu comú, el de la preservació i promoció dels valors mediambientals d'un espai natural com la Calderona.

Situada en l'entorn d'una gran àrea urbana, amb una reconeguda vàlua científica i amb restes històriques de notable interes, la Calderona és el pulmó natural de la ciutat de València i la seua àrea metropolitana.

Els canvis econòmics i la modernització viscuda des de la dècada dels anys setanta del segle passat, van portar també la proliferació de construccions de segona residència, urbanitzacions sense ordenació amb els inevitables efectes secundaris per a la serra. Això afegit als quatre grans incendis declarats entre els anys 1978 i 1992 van fer que especialistes, habitants i visitants de la serra donaren la veu d'alarma sobre la necessitat de protegir-la.

Fruït d'eixa mobilització va aparèixer, a les primeries dels anys noranta, la Coordinadora per a la Protecció i Promoció de la Serra. Una plataforma integrada per diverses associacions que prompte van plantejar a la Generalitat la urgent necessitat de protecció.

Algunes de les entitats agrupades en eixa plataforma, com ara, l'Institut d'Estudis Comarcals del Camp de Túria, el Centre Excursionista de València o Acció Ecologista AGRÓ, van implicar-se intensament en l'organització d'un important nombre d'activitats. Des de congressos i jornades d'estudi, a travesses i marxes per la serra. També repoblacions d'espècies autòctones i altres activitats totes dirigides a preservar, conscienciar i reivindicar l'ús sostenible del medi natural. Tot amb la permanent reivindicació, davant l'administració, d'un pla de consolidació i reconeixement de la serra com espai natural.

En l'any 2001 la Calderona fou declarada Parc Natural. Eixa declaració portava implícit un seguit de mesures com el manteniment i restauració dels ecosistemes, dels conjunts històrics-culturals o les instal·lacions d'ús públic de la Serra.. També mesures de dinamització soci-econòmiques en els municipis ubicats en el parc.

Així ho van recordar i reclamar els representants dels ajuntaments inclosos en el Parc reunits en desembre de 2003 a la Prunera de Serra on van firmar l'anomenada Declaració de Portaceli. En aquesta declaració es reclamava l'aprovació del Pla Rector d'Ús i Gestió (PRUG) i mesures contemplades en el ja aprovat Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN).

Però més d'una dècada després de la declaració de Parc Natural, i just quan la Conselleria de Medi Ambient ha declarat gener el mes del Parc de la Calderona, els representants de les entitats, reunits a Olocau, no han vist que s'hagen complert els objectius. Apunten greus mancances pel que fa a la conservació i prevenció. També respecte dels equipaments públics per a l'ús recreatiu, educatiu, turístic o esportiu. I absència de mesures de dinamització soci-econòmiques en els municipis ubicats en el parc.

L'actual greu crisi financera de l'administració pública valenciana ha tingut com a conseqüència l'abandó de bona part del patrimoni natural valencià. Escassesa de recursos i reduccions de plantilles de tècnics mediambientals. Qüestions totes que afecten als parcs naturals valencians i que han estat denunciades pels partits de l'oposició i els col.lectius i associacions mediambientals. A Olocau s'ha posat de manifest el desmantellament, quasi total, de l'Oficina del Parc de la Calderona, així com els retalls en les dotacions i en personal de les brigades forestals.

Però hi ha un aspecte en la gestió mediambiental que no necessita de grans partides pressupostaries, el referit a la voluntat política per establir un diàleg constructiu i de col.laboració amb les entitats locals. Així com també les dedicades a la protecció i promoció mediambientals que canalitzen la participació ciutadana. Nul.la voluntat en una qüestió que ens afecta a tots i ha de ser cosa de tots.

Etiquetas
stats