Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal

Ada Colau frena un contracte de 17 milions per tractar el fang de Barcelona després d'un recurs d'Agbar

Estació depuradora d'aigües residual de Barcelona

Oriol Solé Altimira

El conflicte entre Barcelona en Comú i Agbar per la gestió de l'aigua a la capital catalana i la seva àrea metropolitana viu des de fa poques setmanes un nou capítol, que en aquest cas versa sobre el fang. L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), organisme supramunicipal que presideix Ada Colau com a alcaldessa de la capital, ha deixat en suspens un contracte de 16,8 milions d'euros per gestionar la planta de tractament de fangs de Sant Adrià de Besòs (Barcelona). El motiu és que l'empresa mixta entre l'AMB i Agbar, operadora privada que controla el 70% de la societat, ha recorregut l'acord del consell de govern metropolità pel qual es treia a concurs la gestió de la planta.

Un decret de presidència de l'AMB al qual ha tingut accés aquest diari, signat per Colau i datat el passat 8 de juny, accedeix a la mesura cautelar sol·licitada per Agbar i suspèn temporalment la licitació. L'AMB ha decidit paralitzar el concurs fins que no es resolgui el recurs “aplicant un criteri de prudència per no ocasionar perjudicis als tercers interessats en la licitació”.

Segons ha pogut saber aquest diari, fins al moment del recurs de l'empresa mixta controlada per Agbar, l'AMB havia rebut quatre ofertes per gestionar la planta, que es dedica a assecar i a tractar unes 14.000 tones de fangs a l'any provinents de les depuradores del Besòs i de Montcada i Reixach.

Fins a l'abril aquest any la planta de tractaments de fangs estava gestionada per l'empresa Metrofang, una societat participada per organismes públics com la pròpia AMB o la Generalitat (a través de l'Agència Catalana de l'Aigua) i empreses privades com Inima o Gas Natural. Un cop va finalitzar el contracte, l'AMB va optar per treure a concurs la gestió de la planta.

No obstant això, Agbar considera que no és procedent ni tan sols la posada en marxa del concurs per part de l'administració, ni tampoc que altres empreses lliurin a l'AMB les seves ofertes per fer-se amb la gestió de la depuradora de fangs. I és que, argumenta, la gestió de la planta de Sant Adrià ha de ser assumida directament per l'empresa mixta que va crear en 2012 al costat del AMB, segons s'exposa en el decret de presidència signat per Colau. Agbar controla el 70% de la mixta, l'anomenada Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle Integral de l'Aigua, mentre que l'AMB i Criteria (La Caixa) tenen un 15% cadascuna.

L'import base del concurs -el preu de referència per a adjudicar la licitació- és de 16,8 milions tot i que, segons l'anunci publicat en el butlletí provincial, el valor estimat del contracte -sumant possibles pròrrogues i altres contingències- ascendeix a 30,4 milions.

A les diferències entre l'AMB i la mixta sobre la planta de fangs cal afegir una altra complicació, que no és altra que l'anul·lació per part dels tribunals el març passat de la concessió que habilita el subministrament de l'aigua a les llars de 2,9 milions de catalans per part de l'empresa mixta. Agbar va decidir recórrer la sentència al Suprem, però no així l'AMB, el soci minoritari de l'empresa.

Fins que el Suprem no decideixi, la mixta seguirà portant l'aigua a les llars de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat o Badalona, tot i que l'AMB ha decidit considerar ferma la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i ha encarregat a dues comissions analitzar les conseqüències de la sentència per l'administració. L'objectiu de BComú ha estat, tant abans com després de fer-se amb les regnes de Barcelona, la gestió pública de l'aigua.

Etiquetas
stats