Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Colau desencalla l'acord amb PSC i ERC per ampliar el pressupost de 2015

Gerardo Pisarello i Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona

Yeray S. Iborra

Barcelona en Comú ha arribat a un acord amb PSC i ERC per tirar endavant els pressupostos de 2016, d’aquesta manera el govern municipal desencalla una situació que havia portat el passat novembre a la suspensió de la convocatòria de la comissió d'Economia i Hisenda per la falta de suports. Finalment, el proper dimarts es discutirà la modificació de crèdit que suposarà un increment de 275 milions d’euros nets per a l’Ajuntament. Es tracta d’un as a la màniga del govern de Colau: mantenir el pressupost de 2015 prorrogat i aprovar una macromodificació del crèdit. El govern municipal s’ha decantat per una modificació pressupostària, una solució tècnica, en comptes d’un pressupost nou davant la dificultat d’aquests mesos per arribar a majories a la cambra.

Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcalde de Barcelona, ha qualificat la proposta presentada aquest divendres al vestíbul de la Sala Lluís Companys de “solvent”. A més, ha anticipat que permetrà arribar a “acords polítics”; d'aquesta manera il·lustrava Barcelona en Comú el principi d'entesa amb el Partit dels Socialistes i Esquerra Republicana, després de la incertesa d'aquestes setmanes. “Encara hi ha serrells de tancar”, asseguraven fonts dels PSC a principis de setmana. Tot i les negociacions de PSOE i Ciutadans a Madrid, BComú i PSC seguien negociant, i ara semblen haver aconseguit un principi d’acord. La portaveu adjunta del PSC a l'Ajuntament, Montserrat Ballarín, ha especificat aquest divendres que es tracta només d'un acord inicial i que “no predetermina el suport definitiu del grup als comptes”. De fet, el PSC ja estudia presentarar al·legacions si la proposta s'aprova inicialment a la comissió d'Economia del proper 22 de març.

“Nosaltres sempre hem dit que l'objectiu d'aquest govern és l'estabilitat, aconseguir un front ampli d'esquerres, obert a acordar amb la resta de forces polítiques”, ha recordat Pisarello, que sempre havia deixa clar que no portaria els números a la comissió fins que el seu grup no tingués prou recolzaments.

El govern municipal no ha concretat quins són els acords amb les forces de l'oposició, i quin serà l'encaix de les seves demandes: arribada del metro a la Zona Franca, T-16 i Pla de Barris. Però sí ha assegurat que es tracta d'un pla que permetrà que els grups progressistes se sentin “còmodes”, i que totes les parts han estat “informades”. “Es tracta d'una proposta redistributiva, que canvia la prioritat pressupostària de la ciutat: més diners per a serveis socials, habitatge i ocupació”, ha afegit Pisarello, que preveu satisfer part de les exigències de PSC i ERC. Pisarello ha remarcat que aquesta proposta mostra que hi ha polítiques “alternatives” a la ciutat, que no només no es redueix la despesa en polítiques socials sinó que s'incentiva.

Amb l’objectiu principal de la reducció de les despeses de govern, l’augment en despesa social (6%), l'augment de les inversions a la ciutat (13%, 48 milions d'euros més que al 2015) i la reducció dels interessos del pagament del deute a les entitats financeres, BComú proposa una modificació de crèdit, prevista en 366 milions d'euros, dels quals 275 serien increment net per a l'exercici de 2016.

stats