Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Colau cedeix a les demandes d’ERC i PSC per aprovar les ordenances fiscals

Ada Colau tindrà el suport d'ERC i PSC per aprovar les ordenances ficals

Jordi Molina

Barcelona —

El govern d’Ada Colau podrà aprovar demà, en l’últim plenari municipal de l’any, les ordenances fiscals gràcies al suport de republicans i socialistes. Un recolzament al que potser se sumarà la CUP, que segons fonts consultades per aquest mitjà votarà o o s’abstindrà, però “en cap cas” votarà no. Després de dos mesos d’intenses negociacions entre els grups d’esquerres del consistori, i no sense fissures, l’equip de Barcelona en Comú ha acceptat bona part les propostes presentades per ERC i PSC que, a canvi, li prestaran aquest dimarts el seu vot favorable.

Fins ara, el principal escull –que en el ple del 30 d’octubre va deixar l’estabilitat del govern ferida—girava al voltant de l’IBI i la seva progressivitat, que quedarà congelat per al 98% dels barcelonins, tal i com sol·licitava el PSC. El 2% restants corresponen a immobles amb un valor cadastral superior als 300.000 euros, és a dir amb un valor de mercat de més de 600.000€. En aquest punt, l’esquerra anticapitalista trobava la xifra insuficient, mentre que ERC pretenia que es congelés per a tots els ciutadans. Segons fonts municipals, tot i acceptar les al·legacions dels grups, l'aposta per una fiscalitat més justa queda intacta.

En un matí intens als despatxos de l’Ajuntament, els líder d’ERC i PSC –que ja havia comunicat el seu sí el passat dijous— han comparegut. El president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha confirmat la llum verda del seu grup i ha posat en valor que el govern hagi acceptat alguna de les seves propostes, com la d’abaratir el preu del transport públic per als joves, “una reivindicació històrica”. Altres condicions d’ERC han estat la congelació dels preus públics i el foment de l’ocupació rebaixant l’impost sobre les activitats econòmiques (IAE) a les empreses que generin contractes estables.

Per la part socialista, el cap de files del PSC, Jaume Colloni, ha argumentat el “sí” del seu grup en base a tres principals eixos que han presentat en to de conquesta. El primer, que Barcelona serà “zona zero d’impostos” per als nous autònoms durant el primer any -de fet, l’Ajuntament els pagarà també la Seguretat Social-. En segon lloc, Collboni ha destacat la bonificació de fins al 95% de l’IBI a les empreses culturals que reinverteixin els seus beneficis a la ciutat. I, finalment, ha posat en valor que l'IBI s’apugi als propietaris d’edificis amb un valor cadastral superior als 300.000.

CiU, C's i PP, votaran en contra i demanen “més diàleg”

CiU, C's i PP, votaran en contra i demanen “més diàleg”

Amb el suport d’ERC i el PSC a la butxaca, Colau s’assegura les ordenances fiscals, però no evitarà els retrets de la resta de grups, que hi votarà en contra. CiU, Ciutadans i PP demanen “més diàleg a l’alcaldessa”, i lamenten que BComú només tingui marge per pactar amb els mateixos grups que li van aprovar la investidura.

El líder de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, ja havia assegurat que el seu grup votarà en contra de les ordenances fiscals en el ple i ha insistit que el govern d'Ada Colau “no té un model propi de fiscalitat”. L'exalcalde ha expressat la seva “desconfiança” davant la revalorització dels valors cadastrals que el govern municipal ha encarregat per al 2016, i ha advertit que provocarà una forta pujada per al 2017.

Etiquetas
stats