Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La detenció per una “comprovació tècnica” del portaveu dels manters indigna el col·lectiu

Aziz Faye, un dels membres més actius del col·lectiu de venedors ambulants

Yeray S. Iborra

El portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, Aziz Faye, va ser detingut aquest dilluns per unes hores després de visitar a un altre manter intern des de fa un mes al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca. La detenció es va produir cap a les 12h després d'una “comprovació tècnica rutinària”, segons la Policia Nacional, que va alertar que Aziz Faye tenia una prohibició d'entrada al país de 2011.

Faye, amb permís comunitari italià, va ser alliberat al cap de dues hores i –després de presentar nova documentació aquest dimarts a la comissaria de la Verneda– està en llibertat a l'espera de la resolució de la instrucció, que podria comportar una multa a partir dels 501 euros. El Sindicat Popular de Venedors Ambulants ha qualificat l'episodi de “greu i indignant”. El mateix Sindicat va informar via xarxes socials de la detenció de Faye passades les 13h del dilluns.

El col·lectiu ha mostrat la seva sorpresa davant la detenció, ja que Aziz Faye hauria anat al CIE a visitar a un altre venedor, que porta allà des de finals de juliol, com a mínim en tres vegades més, segons informa el sindicat. En declaracions a aquest diari, han destacat que, en la seva rutina com a membre del col·lectiu de manters, el portaveu també hauria visitat en altres a manters detinguts aquests mesos. El Sindicat compte, com a mínim, amb visites a Sidil Moctar (a la presó Model per  colpejar amb una branca a un policia) i a Lamine Sarr, també portaveu del Sindicat, detingut a una batuda dels Mossos a l'Eixample barceloní a finals de juliol.

La Policia Nacional va detenir al venedor per una ordre de prohibició d'entrada a territori Schengen de desembre de 2011. L'esmentada prohibició seria vigent durant cinc anys, fins a desembre de 2016. La Policia Nacional va definir a aquest diari la detenció com “molt tècnica” i “ rutinària” de manera que, després de comprovar que Faye no tenia antecedents, se'l va deixar en llibertat a l'espera de presentar, aquest dimarts, més documentació: el llibre de família, que demostraria el seu matrimoni a Itàlia amb una comunitària l'any 2012.

Segons l'advocada que porta el cas, Montse Fernández, la pràctica de la Policia Nacional estaria “dins de la normalitat” de les seves tasques. L'advocada informa que Faye no podria ser expulsat del país, per tenir permís comunitari d'Itàlia gràcies al seu matrimoni, però per la Llei d'Estrangeria espanyola el senegalès tampoc es trobaria en situació legal a Espanya. És per això que, després que la policia comprovi si el matrimoni de Faye és vàlid, aquest podria ser igualment multat, amb un mínim de 501 euros.

Aziz Faye, d'origen senegalès, resideix a Barcelona des de l'any 2007. Segons informa el Sindicat, ell mateix va estar intern al CIE de la Zona Franca en tres vegades. El detingut aquest dilluns, cara coneguda dels moviments pels drets del col·lectiu de manters, és un dels portaveus del Sindicat Popular de venedors ambulants des de fa uns mesos. En una entrevista amb Catalunya Plural a principis de gener, el portaveu denunciava una “legislació racista” contra el col·lectiu que representa.

Per la seva banda, el Sindicat Popular de Venedors Ambulants ha considerat aquesta detenció com “un episodi més dels molts que han intentat minvar al col·lectiu aquests últims mesos”. “És un procediment habitual: intenten detenir i expulsar. Busquen provocar i fer mal”, ha declarat Aziz Faye aquest dimarts després de sortir de la comissaria de la Verneda. El col·lectiu valorarà quines accions emprèn després d'una assemblea que es produirà aquesta mateix dimarts a la tarda.

Etiquetas
stats