Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els manters denuncien la seva “persecució” després de l'ingrés a la presó de quatre venedors

Mercat rebel de la Rambla

Oriol Solé Altimira / Sandra Lázaro (fotos)

La setmana de repressió que han patit els manters de Barcelona ha tingut aquest dissabte un nou capítol i una resposta amb un mercat ambulant a la Rambla, al centre de la ciutat. La jutgessa, a petició de la Fiscalia, ha decretat aquest dissabte a la tarda presó provisional per quatre dels set manters detinguts aquest dijous, entre ells el de M.L.S., un dels portaveus del Sindicat Popular de Venedors Ambulants. Els altres tres manters detinguts han quedat en llibertat amb càrrecs. La notícia s'ha conegut quan més de 200 venedors tenien plantades les seves mantes i venien samarretes, bosses i sabates als turistes que passejaven per la Rambla. Es tracta d'un dels “mercats rebels” que el col·lectiu organitza periòdicament per fer front a la “persecució” que denuncia patir per part de policia i administracions públiques.

Sobre la base de l'atestat policial dels Mossos d'Esquadra, els set manters estan acusats d'un delicte continuat contra la propietat industrial i un altre de pertinença a organització criminal. Un dels que entrarà a la presó Model de Barcelona, a més, està acusat de blanqueig de capitals. El fiscal contra els delictes d'odi i discriminació de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, havia demanat l'ingrés a presó de cinc manters, però finalment la jutgessa l'ha decretat per a quatre venedors.

Fonts judicials han assenyalat que l'ordre d'ingrés a la presó es basa en més en circumstàncies personals, econòmiques i familiars dels manters que en els indicis de criminalitat que recull la investigació dels Mossos.

D'altra banda, fonts de l'entorn dels manters veuen l'ingrés a presó de M.L.S. com un intent de desestabilitzar i perseguir al sindicat. A més d'un dels seus portaveus, M.L.S. és un dels manters que té un paper més actiu en el Sindicat Popular de Venedors Ambulants. “Volen esborrar els que orienten i ajuden més als altres manters”, afegeixen les mateixes fonts.

Així mateix, les mateixes fonts han desmentit la versió policial que el pis del carrer Calàbria de Barcelona on els Mossos d'Esquadra van detenir els set manters dijous passat fos un “gran magatzem” de productes per a la venda ambulant. Per contra, han assenyalat que a l'habitatge els manters guardaven una quantitat petita de productes que ells mateixos venien, i han recordat que els “autèntics magatzems” no estan en un pis d'un barri del centre de Barcelona.

El mercat rebel ha començat pocs minuts abans de les cinc de la tarda. Passades les set del vespre, alguns venedors han començat a replegar les mantes, però d'altres, els que estaven a la zona de Canaletes, les han mantingut.

Una patrulla de quatre agents de la Guàrdia Urbana ha pujat en motocicleta la part de vianants de La Rambla per anar fent fora els manters que quedaven. Ha estat en aquest moment quan un grup de suport dels manters ha frenat l'avenç dels agents per tal que els venedors, la majoria d'ells nerviosos per la presència de la policia, poguessin tancar el mercat amb tranquil·litat.

Els venedors han celebrat una assemblea un cop ha finalitzat el mercat per tal de començar a decidir els passos a seguir després de la detenció i l'arrest provisional de quatre dels seus companys.

Amb les detencions, l'ambient entre els manters i l'Ajuntament es tensiona encara més coincidint amb l'inici del mes d'agost. L'entorn dels manters ha lamentat que el consistori no hagi estat receptiu amb les seves propostes i que s'hagi “alineat” amb els grans comerciants i restauradors.

A més de l'ingrés a la presó de quatre venedors aquest dissabte, un altre venedor està tancat en el recentment reobert CIE de Barcelona des de diumenge passat després de ser identificat per la Guàrdia Urbana. I un altre venedor va haver de ser operat la setmana passada a la cama després d'una suposada agressió d'un urbà de paisà a la Rambla.

Etiquetas
stats