Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els barris surten al carrer: “No ens manifestem contra els turistes, sinó contra els lobbies”

Manifestació veïnal contra el turisme massiu

Oriol Solé Altimira

Si dijous passat van preguntar a tots els partits polítics de l'Ajuntament de Barcelona, aquest dissabte els barris afectats pel turisme han tornat al carrer. Uns 800 veïns de diferents barris, amb el canó de la Barceloneta encapçalant la marxa, s'han manifestat en contra del turisme massiu des de la Sagrada Família, icona turística i maldecap veïnal per excel·lència, fins a davant de l'edifici de l'antiga Henkel, on hi ha projectat un gran hotel que els veïns volen aturar. Estaven convocats per l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS).

La manifestació ha servit als barris per conjurar-se per tal d'actuar a la una en el procés de redacció del nou pla especial d'allotjaments turístics, que encara la seva recta final. L’objectiu del govern d'Ada Colau quan va presentar el procés participatiu era que al mes de març se'n pogués fer l'aprovació inicial. Al final de la manifestació, Joan Itxaso, de l'Associació de Veïns de la Sagrada Família, ha reclamat que l'Ajuntament defineixi com ha de ser el turisme a Barcelona “al costat dels barris, i no dels empresaris”.

Des de la plataforma Gràcia On Vas, Paula Martí ha recordat una de les principals reivindicacions veïnals: el decreixement turístic, que passa perquè “no s'obri cap més hotel”. A la Barceloneta, els apartaments turístics segueixen provocant malestar entre els veïns. “Nosaltres estem per l'abolició de tots els pisos turístics, els legals i els il·legals”, ha explicat Mai Casas, una veïna del barri.

Itxaso i la resta de membres de l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible han fet els parlaments finals davant d'un dels exponents de les reivindicacions veïnals: l'edifici de la Henkel, que fruit d'un silenci administratiu atorgat durant el mandat de Xavier Trias, acollirà, si no canvien molt les coses, un hotel de 180 habitacions promogut pel fons d'inversió Meridia Capital, propietat de l'exdirectiu del F.C. Barcelona Javier Faus.

Pel veïnat de la Sagrada Família i del Camp d’en Grassot, un hotel d'aquestes dimensions a la Henkel suposaria donar el toc final a la convivència al barri, ja prou deteriorada per la quantitat de turistes que atrau el temple, la històrica manca d'equipaments i la substitució del comerç de proximitat per botigues de souvenirs i menjar ràpid pels turistes.

“No ens manifestem contra els turistes que visiten Barcelona, sinó contra un model desbocat, els empresaris, els lobbies i els fons voltors que només busquen especular”, ha afirmat Itxaso. Igual que dijous passat, Itxaso ha recordat que la Sagrada Família s'està construint sense llicència d'obres i ha afegit que el temple no paga els impostos que li toquen. Al final de la manifestació s'ha penjat una pancarta a l'edifici de la Henkel amb el lema 'Prou Hotels'.

Etiquetas
stats