Boi Ruiz torna a ignorar el Parlament i aprova la venda de dades sanitàries de la població

El conseller Boi Ruiz

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat, avui, una resolució del 16 de març que encarrega a l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) que tiri endavant diverses mesures vinculades al programa Visc+. Aquest projecte preveu la venda a centres d’investigació de dades sanitàries que obren a mans de la sanitat catalana. El Parlament de Catalunya va exigir, el passat mes d’octubre, que es paralitzi el procés. El conseller de Salut, Boi Ruiz, i el Govern de la Generalitat, per tant, no han fet cas d’aquell acord parlamentari.

ICV-EUiA vol portar a Boi Ruiz davant el Constitucional si no paralitza el Consorci Sanitari de Lleida

ICV-EUiA vol portar a Boi Ruiz davant el Constitucional si no paralitza el Consorci Sanitari de Lleida

És el segon cop en pocs dies que Salut ignora una decisió del Parlament, després que també hagi activat la creació del Consorci Sanitari de Lleida, malgrat que la cambra legislativa catalana va aprovar recentment una moció perquè no es constitueixi. Dolors Camats, portaveu parlamentària d’ICV, grup que va presentar la moció, va anunciar que “no descarta portar el conseller fins al Tribunal Constitucional, si cal”. Camats, ja va dir,en saber que Salut tirava endavant el Consorci Sanitari de Lleida, que “es noten les presses del conseller, que té els dies comptats, per tancar els projectes que ell té previstos dur a terme per canviar el model sanitari de Catalunya”.

En el cas de la resolució de Visc+ que publica avui el DOGC es repeteix la mateixa situació. La resolució fa referència a un encàrrec del departament de Salut, el Servei Català de la Salut (SCS) i l’Institut Català de la Salut (ICS) a AQuAS per “l’anonimització de la informació inclosa en els fitxers que contenen dades de caràcter personal del departament de Salut, el SCS i l’ICS amb informacions de salut o centres assistencials d’interès per la recerca i l’avaluació mèdiques per al seu tractament posterior, de manera que es mantingui la necessària protecció de les dades de caràcter personal”. Aquest encàrrec es va fer el 13 de novembre de l’any passat i es va aturar la seva publicació arran de les protestes que va generar en l’oposició i els col·lectius que defensen la sanitat pública. Finalment, però, s’ha acabat publicant al DOGC, tot i que, en cap moment, apareix l’expressió “Visc+” en el redactat de la resolució.

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades ja va mostrar la seva oposició a aquest projecte i en la resolució publicada avui es reconeix que existeix la possibilitat que s’acabi detectant qui són les persones de les quals se n’utilitza l’historial mèdic. Malgrat això, Salut ha acabat tirant endavant el projecte. Als annexes de la resolució s’hi especifiquen els més de cinquanta arxius les dades de les quals podrà cedir AQuAS als centres d’investigació i entitats que les hi demanin. Aquests arxius inclouen registres com els programes de detecció de càncer, de voluntats anticipades, de pacients dels hospitals de l’ICS o les estadístiques d’interrupcions voluntàries d’embaràs.

Etiquetas
Publicado el
1 de abril de 2015 - 19:09 h

Descubre nuestras apps

stats