Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un jutjat obliga al CIE Zona Franca a comunicar les deportacions als immigrants com a mínim 24 hores abans

Les organitzacions de defensa dels drets humans han denunciat repetidament les expulsions

Sergi Franch

La direcció del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) Zona Franca haurà de comunicar als immigrants amb una antelació mínima de 24 hores la seva expulsió. Així ho dictamina el Jutjat d'Instrucció número 1 de Barcelona, en funcions de control del CIE de la Zona Franca. Aquesta resolució, amb data del 27 de juliol, respon a la queixa presentada per la Fundació Migra Studium.

Aquesta Fundació compta amb un grup estable de visites als interns del CIE Zona Franca des del 2012. L'organització havia constatat com en la majoria de casos les expulsions no es fan d'acord a les resolucions del Consell d'Europa i de les Nacions Unides. Segons la queixa presentada per la Fundació, l'expulsió dels immigrants s'executen sovint sense notificar ni l'hora, ni l'itinerari, ni amb prou antelació perquè els interns puguin avisar els seus advocats o familiars i amics.

Per aquest motiu, Migra Studium va exposar aquesta queixa al jutjat i va sol·licitar que prengués una decisió relativa al temps mínim de preavís de les expulsions als interns. El jutjat ha establert que serà de 24 hores. Aquesta resolució serà vigent a partir del dia 4 de setembre de 2017.

La mateixa resolució incorpora excepcions a aquesta obligació com a raons de seguretat, prevenció de la violència i alteració de la convivència, segons informa Migra Studium. La resolució judicial estableix que en cas que la direcció del CIE consideri la necessitat d'aplicar una excepció, haurà d'informar i justificar de manera individual aquest incompliment al jutjat de control del CIE. Aquesta mesura tracta d'evitar l'ús arbitrari de l'excepció de preavís en què pot incórrer el CIE.

Migra Studium valora aquesta resolució com un “èxit més que demostra que els òrgans jurisdiccionals poden prendre part eficaçment en el control i vigilància del CIE”. Segons la fundació, amb aquesta resolució “es reconeixen els mecanismes d'acció de les organitzacions de la societat civil” per a la millora de les condicions de les persones migrades privades de llibertat al CIE.

Aquesta resolució és de compliment obligatori per al CIE Zona Franca. Anteriorment, 3 Jutjats de control del CIE d'Aluche a Madrid havien establert 12 hores d'antelació per el preavís. Diferents organitzacions socials han denunciat en diverses ocasions incompliments en aquesta garantia per als migrants interns al CIE.

La Fundació Migra Studium recorda que la situació dels CIE i les condicions d'internament i expulsió d'immigrants “estan encara lluny dels estàndards de respecte dels drets humans”. Per això, recorda la necessitat de tancar definitivament el CIE.

Etiquetas
stats