Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

El CIS dóna una majoria ajustada a la suma de Junts pel Sí i la CUP

Estimación de voto CIS

Arturo Puente

L'independentisme podria vèncer en les eleccions catalanes del 27-S, encara que per la mínima. Segons el sondeig preelectoral del CIS fet públic aquest dijous, la suma de Junts pel Sí i la CUP obtindrien una majoria absoluta amb entre 68 i 69 escons de 135. D'aquests, entre 60 i 61 correspondrien a Junts pel Sí, la candidatura de Convergència, Esquerra i les entitats sobiranistes, mentre que la CUP quedaria amb 8. Les formacions independentistes creixerien des dels actuals 61 diputats –la suma dels 37 de CDC, els 21 d'ERC i els 3 de la CUP–, degut sobretot al creixement de la CUP, que obté 5 escons més que el 2012.

El debat sobiranista ha beneficiat els partits independentistes, però també a Ciutadans, que obtindria entre 19 i 20 escons, doblant la seva actual representació i col·locant a la seva nova líder, Inés Arrimadas, com a cap de l'oposició. Al partit taronja no sembla haver-li passat factura la marxa d'Albert Rivera a Madrid per concórrer a les eleccions generals, ja que aconsegueix doblar-se des dels 9 diputats que va obtenir en 2012.

A poca distància el seguiria Catalunya Sí que és Pot, la candidatura de Podem i ICV-EUiA, que arribaria als 18 o 19 escons. La marca catalana de Podem es queda a les portes d'arrabassar a Ciutadans la segona posició, a només un escó. Els de Rabell obtenen entre 7 i 8 escons més dels obtinguts per ICV-EUiA a les últimes eleccions, encara que molt lluny del resultat llançat pel GESOP de juny, que els deixava tocant els 30 diputats.

Gairebé en un triple empat, el PSC d'Iceta aconseguiria retenir la fuga de votants que el seu partit pateix des del 2010, obtenint aquestes eleccions entre 16 i 17 diputats, 3 o 4 menys que els aconseguits pel seu predecessor, Pere Navarro. Tot i la pèrdua de suports, el resultat que el CIS prediu per als socialistes és un premi de consolació, ja que diverses enquestes dels últims mesos els deixaven per sota dels 10 escons.

Per la seva banda, al PP no li valdria amb el canvi de Sánchez Camacho per García Albiol com a candidat per aguantar l'envestida de Ciutadans, i es desplomaria fins als 12 o 13 diputats des dels actuals 19. Els d'Albiol es col·locarien com a última força encara retallarien en 2 o 3 representants la distància amb els de Rivera. Unió, que es presenta per primera vegada sense Convergència, quedaria fora del Parlament català.

stats