Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal

El Constitucional torna a avisar el Govern i la Mesa del Parlament que han d'acatar les seves resolucions

Puigdemont i Forcadell durant la passada Diada

Oriol Solé Altimira

Quatre secretaris judicials, en nom del Tribunal Constitucional, han acudit aquest dimarts al Parlament de Catalunya i al Palau de la Generalitat per avisar els membres de la Mesa de la Cambra i del Govern que han d'acatar les resolucions del TC. En concret, la que la setmana passada va anul·lar les conclusions sobre el procés constituent català que el Parlament va aprovar el passat 27 de juliol. En la mateixa reunió, l'Alt Tribunal va demanar a la Fiscalia que investigués a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per no aturar la votació del text independentista.

Un cop va anul·lar el text independentista, el Constitucional va sol·licitar que es notifiqués personalment la interlocutòria a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, als altres membres de la Mesa –inclosos els del PSC, Ciutadans i CSQP– i al secretari general de la Cambra; així com al president Puigdemont i la resta de consellers. La interlocutòria notificada personalment aquest dimarts recull l'“advertència” que es pot obrir la via penal contra tots ells si desenvolupen el contingut de la resolució independentista.

El text anul·lat, per exemple, incloïa activar un “mecanisme unilateral d'exercici democràtic” per convocar una assemblea constituent, que el Parlament i Puigdemont han fixat ara en forma d'un referèndum per a setembre de l'any que ve. Els avisos són imprescindibles per poder acusar posteriorment als polítics independentistes d'un possible delicte de desobediència si convoquen el referèndum sense acord amb l'Estat.

El Constitucional va fer notificar el mateix avís el passat mes de novembre, després d'anul·lar la resolució independentista que Junts pel Sí i la CUP van aprovar el 9 de novembre de 2015. El document també avisava als responsables institucionals de les eventuals responsabilitats “inclosa la penal, en què puguin incórrer” si no acataven la resolució del TC. També van ser secretaris judicials de l'alt tribunal català i de l'Audiència de Barcelona que hi van lliurar, ja que d'acord amb la nova llei del TC, el TSJC ha de prestar auxili jurisdiccional al Tribunal Constitucional.

La principal diferència entre novembre i la situació actual és que el mateix TC va demanar la setmana passada a la Fiscalia que obrís la via penal contra Carme Forcadell. La Fiscalia, que segons La Vanguardia presentarà la querella en els propers dies, investigarà Forcadell per no aturar la votació de les conclusions sobre el procés constituent català al juliol.

La Mesa no va incloure en l'ordre del dia del ple la votació després de rebre l'avís del TC, sinó que ho van sol·licitar els portaveus de JxSí i la CUP, Jordi Turull i Anna Gabriel. Forcadell, tal i com permet el reglament del Parlament, va sotmetre a votació del ple la inclusió del punt en l'ordre del dia, que va ser aprovat per la majoria independentista. Però per al Govern central, Forcadell té igualment una responsabilitat penal per no aturar una votació que, al seu parer, desenvolupava un text independentista anul·lat, per la qual cosa va demanar al TC que obri la via penal contra la presidenta de la Cambra.

Etiquetas
stats