Convergència i Unió xoquen arran de l'informe de resposta a Margallo
Els partits que conformen la coalició CiU evidencien aquests dies les seves diferències. Després de votar Unió a favor de la reforma de la llei de l'avortament -a diferència de Convergència, que hi va votar en contra-, aquest dijous les dues formacions han xocat arran de la política exterior de la Generalitat relacionada amb el procés sobiranista. En una entrevista a TVE, Josep Antoni Duran i Lleida ha criticat el memoràndum de defensa de la consulta elaborat pel Govern per contrarestar el que va enviar el ministre José Manuel Garía-Margallo als ambaixadors espanyols a l'estranger amb arguments en contra del dret a la autodeterminació de Catalunya.
“Veig coses que no m'agraden, però per lleialtat no ho he d'airejar”, ha expressat Duran, que ha recordat que en l'anterior legislatura va assessorar Artur Mas en matèria d'exteriors però que ja no ho fa, sinó que aquesta tasca recau de manera exclusiva en Francesc Homs, portaveu de l'Executiu. “En aquesta legislatura no tinc ni idea de què estan fent ni com”, ha admès.
Duran ha assegurat no entendre “algunes actituds” del Govern, i ha estat especialment dur amb l'apartat de l'informe en el qual es fa referència a la situació que es viu a Ucraïna. El document diu que si un debat com el sobiranista es tanca en fals pot acabar com a Ucraïna. “Si ho diu l'informe ho sento però ho considero una barbaritat”, ha apuntat el líder d'Unió. “De cap de les maneres Catalunya ha de passar per la situació d'Ucraïna”, ha tancat.
La resposta a l'informe Margallo
Les declaracions de Duran es referien a l'informe que va elaborar el Govern després de conèixer el memoràndum que el ministre d'Exteriors va enviar a les ambaixades amb arguments en contra del procés sobiranista. El text, de 50 pàgines i al qual ha tingut accés Efe, assenyala que amb el procés sobiranista “ningú pretén trencar els llaços amb Espanya, sinó estrecharlos des de la llibertat” i subratlla que “la catalanitat no és una forma de antiespanyolisme, com de manera malintencionada afirmen alguns ”ni és una aposta“ per l'aïllament o el conflicte, sinó tot el contrari ”.
El document refuta la teoria del Govern que Catalunya va recuperar les seves institucions a través de la Constitució i l'Estatut, en afirmar que la Generalitat existia abans de la Carta Magna i de la dictadura franquista.
En declaracions a Catalunya Ràdio, el conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va explicar ahir que el document serà remès a Exteriors perquè ho faci arribar també a les ambaixades, perquè “tots els espanyols són iguals i totes les opinions han de ser canalitzades ”. L'informe del govern català, escrit en castellà, ressalta del memoràndum del Ministeri d'Afers Exteriors seu “complet desinterès per discernir les causes o raons que han conduït a la situació política” actual. El document assevera que el moviment proconsulta és “pacífic i fins i tot festiu”, “sense cap rerefons violent ni tens”, comptant amb ciutadans catalano i castellanoparlants, persones representades per tres quartes parts del Parlament.
El text lamenta el llenguatge “dramàtic” que utilitza el Ministeri d'Exteriors per explicar el procés (“vocacions truncades”, “desconcert”, “consternació”, “angoixa”, “episodis de esquinçament”), encara que no descarta com “possibilitat” que una Catalunya que s'enfronti a un procés d'independència pugui patir un cert aïllament.
En el text es recorda també que la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut de 2006 va suposar per a gran part dels catalans l'inici del procés, una “veritable vexació col · lectiva” i va conduir a la “legítima intenció de decidir el seu futur”.