eldiario.es

9

CATALUNYA

Can Ruti: tendes contra tisores

Els treballadors de l’hospital badaloní es tanquen 24 hores en defensa de la sanitat pública i de les seves condicions laborals

D’altres movilitzacions es repeteixen als hospitals de la Vall d’Hebron, de Bellvitge i al Moisés Broggi de Sant Joan Despí.

Can Ruti: tendes contra tisores. /CARMEN SECANELLA

Can Ruti: tendes contra tisores / CARMEN SECANELLA

“No a la sanitat privada, volem la pública”. Crits, cançons, balls, “xoriçada” popular: la protesta dels treballadors de l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona -més conegut com a Can Ruti- contra les retallades ha transcorregut aquest dimarts en un ambient festiu. “No podem deixar d’atendre els pacients, així que ens manifestem d’altres maneres”, explica la Lola, auxiliar d’infermeria en pediatria. La protesta a Can Ruti s’enmarca dins d’una jornada d’accions a diversos hospitals catalans en defensa de la sanitat pública i de les condicions laborals dels seus treballadors. Els hospitals de la Vall d’Hebron, de Bellvitge i el Moisés Broggi de Sant Joan Despí figuren entre els altres centres movilitzats.

El principal motiu de l'emprenyada dels treballadors és la nova jornada laboral establerta per l’Institut Català de la Salut (ICS). A principis d’aquest mes, l’ICS va determinar que passaria de 35 a 37,5 hores setmanals sense augment del sou, en aplicació de la legislació estatal. Però els sindicats denuncien que el volum anual s’hagi fixat en 1664 hores, una xifra diferent de la que s’aplica en altres administracions públiques. Les negociacions amb els representants dels treballadors van acabar sense acord però els sindicats van denunciar el trencament “unilateral” de les converses per part de l’ICS. Els treballadors s’oposen també a la reducció de 9 a 3 els dies d’assumptes personals.

Els sindicats denuncien que aquest augment de la jornada laboral provocarà una reducció del número de suplents que equival a un “ERO encobert”. També reiteren la seva reivindicació de 40 hores anual de formació. Pel que fa a l’atenció als usuaris, denuncien situacions de col.lapse a les urgències i altes “precipitades” de pacients.

Can Ruti: tendes contra tisores. /CARMEN SECANELLA

Foto: CARMEN SECANELLA


24 hores de tancada

La jornada de protesta ha començat a les 8 del matí a Can Ruti amb una aturada d’una hora a la qual hi han participat unes 500 persones. Aquests serveis mínims a primera hora del matí es duen a terme des de fa una setmana. “Estem contents perquè hi ha una molt bona resposta per part dels treballadors”, diu Ana Novell, sindicalista de CATAC-CTS. Infermeres, administratius, personal sanitari... pot ser només falten els metges, que no fan notar gaire la seva presència. El vestíbul de l’hospital, convertit des de fa mesos en centre permanent de protesta gràcies a les nombroses pancartes en contra de les retallades que empaperen les parets, s’ha transformat ara en un campament provisori on els treballadors es quedaran 24 hores. Diverses activitats estan previstes: xerrades, debats, projecció de documentals. S’espera la intervenció d’Albano-Dante Fachin, un dels dos editors de la revista 'Café amb Llet', que va revelar diversos escàndols a la sanitat pública catalana.

Can Ruti: tendes contra tisores. /CARMEN SECANELLA

Foto: CARMEN SECANELLA


Més tard arriben els 'iaioflautes', que provoquen els aplaudiments de tots els presents, que reprenen les seves cançons encara més fort: “totes les persones tenim un desig, que la sanitat no ens costi diners!”. Els pacients també es queden mirant la peculiar protesta dels treballadors. Juan Luis, que ha vingut a visitar un familiar, aprova aquesta acció: “la sanitat pública no s’hauria de tocar, aquest tipus de protestes s’hauria de multiplicar”, sentencia.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha