Els sindicats presents a CatalunyaCaixa s'ofereixen a la justícia per col·laborar en la investigació iniciada contra la cúpula de l'entitat l'any 2010. Carmen Delgado, de la direcció de CCOO a l'entitat d'estalvi, afirma: “Estarem encantats de respondre el que ens demani la fiscalia en aquest cas”. I afegeix que quan el Parlament de Catalunya va cridar a declarar als antics dirigents de la caixa privatitzada també es van oferir a participar en la investigació.
La Fiscalia Anticorrupció ha demanat la imputació per l'antiga cúpula de CatalunyaCaixa, fins a 54 exdirectius entre els quals es troben l'expresident de l'entitat Narcís Serra i l'exdirector general Adolf Todó. El motiu d'obertura del cas és la decisió del Consell d'Administració de pujar-se els sous el 2010 de manera “desproporcionada”, segons Anticorrupció, quan l'entitat acabava de rebre diners del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) per evitar el seu enfonsament.
“Parlo de memòria, però en aquest temps denunciem que el senyor Todó, que cobrava 600.000 euros a l'any, va pujar-se el sou fins a 800.000 euros” diu la sindicalista. “Ens sembla molt bé que s'obri aquest procés, en el qual s'ha imputat tres companys del sindicat que efectivament formaven part del Consell d'Administració”, diu Delgado. No obstant això, indica que “a la reunió en què es va decidir la pujada de sous els representants dels treballadors vam votar-hi en contra i va quedar reflectit en les actes; després ho vam denunciar públicament. Volem que quedi clar que ens hi vam posicionar en contra”.
Els sindicats consideren que, en el procés de salvament de l'entitat, els que més han patit han estat els clients, a més dels treballadors, que han vist com en una primera després del rescat es reduïa la plantilla en 1.600 persones i que, en l'actualitat, els amenaça un ERO que podria afectar gairebé 2.500 empleats, més del 30% de la plantilla. Per contra, l'alta direcció, personificada en Serra i Todó -aquest últim cessat recentment- juntament amb altres 52 membres del consell d'administració, no va patir cap contratemps en un procés del que van ser protagonistes i responsables directes.
Represàlies
La denúncia sindical no va ser ben rebuda, ja que quan l'entitat es va nacionalitzar, com a resultat del seu rescat amb diners públics, els representants de la plantilla van desaparèixer del consell d'administració renovat. “Tot i ser de titularitat pública, el nou banc va incloure al consell tots els grups que ja hi eren anteriorment, quan era caixa”, diu Delgado. Així, hi ha persones en representació d'ajuntaments, de les diputacions i d'altres entitats culturals, però els representants de la plantilla en van quedar fora, fet que entre els sindicats s'interpreta com una represàlia.
Precisament el dia 9 de setembre està previst que la direcció de Catalunya Caixa presenti oficialment l'ERO que pot suposar fins a gairebé 2.500 baixes a l'entitat. Per això, aquest dijous, més de 4.000 empleats -d'una plantilla que a Catalunya suma fins a 5.000 treballadors- s'han manifestat a Barcelona. També hi ha hagut mobilitzacions a València i Madrid, entre altres ciutats.
Els treballadors reclamen que les condicions del seu expedient siguin les mateixes que les adoptades en processos similars en què s'ha reduït personal en entitats nacionalitzades. Volen, d'aquesta manera, que les reduccions siguin voluntàries i no traumàtiques. Recorden, per exemple, que Bankia ha reduït plantilla amb unes condicions d'acomiadament de 30 dies per any treballat i amb un plus de 2.000 euros per cada tres anys d'antiguitat, una mica més que els 20 dies oferts als empleats de l'entitat catalana, amb un màxim de 12 mensualitats. També critiquen les presses per retallar la plantilla quan la Unió Europea permetria que el procés es fes més lentament, fins a l'any 2015.