Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal

Fòrum Social Català: Compartir experiències per transformar el món

Arcadi Oliveres, Gianni Orsini, Marcos Arruda i Itziar González durant la presentació del Fòrum Social Català

João França

Barcelona —

“Quan en les xerrades que faig arreu em pregunten quina és l'alternativa a aquest sistema econòmic capitalista inassumible, dic: ves al Fòrum Social i ho veuràs”, assegura l'economista Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau i un dels impulsors del Fòrum Social Català (FSCat), que aquest cap de setmana celebra la seva quarta edició sota el lema “Un altre món possible ja s'està construint”. “Té un lema clar, que significa que no ens val aquest sistema capitalista”, apunta Oliveres.

El divendres tindrà lloc la sessió inaugural, a càrrec de Gabriela Serra i Ada Colau, però el gruix del fòrum es concentra el dissabte, quan se celebraran una setentena de tallers amb tres eixos: un centrat en la desobediència, un altre en la construcció d'alternatives polítiques i un tercer en experiències alternatives en marxa. El diumenge finalitzarà amb una assemblea de moviments i un fòrum obert al Passeig Lluís Companys i l'elaboració de la declaració final d'aquesta edició.

Gianni Orsini, membre de la Fundació Desenvolupament Comunitari i de la comissió organitzadora del quart FSCat, remarca que en aquesta edició és fonamental “el vincle entre el fòrum social clàssic i els nous moviments sorgits del 15-M, unint les formes de lluita clàssiques i noves”. “Si volem construir una altra realitat només ho podem fer junts i des de baix”, afegeix.

Fill del Fòrum Social Mundial

L'activista recorda que “el Fòrum Social Català és fill del Fòrum Social Mundial, que va nèixer el 2001 a Porto Alegre (Brasil)”. Arcadi Oliveres, que per Orsini és “el pare del Fòrum Social Català”, recorda el seus orígens: “El capitalisme neoliberal que creix des de la caiguda del mur arriba al seu màxim exponent el 1999 en una reunió de l'Organització Mundial del Comerç a Seattle”. Diu que va tenir la oportunitat de ser-hi i recorda “50.000 nord-americans manifestant-se contra aquell sistema”. “Va ser un esclat que van aprofitar diferents moviments socials”, i que va convergir al Fòrum de Porto Alegre el 2001.

Els fòrums socials locals, i amb ells el FSCat, apareixen el 2008, ja que el 2007 el Fòrum Social Mundial va optar per deixar de celebrar-se cada any per fer-ho cada dos. L'any entre dos fòrums mundials s'aprofita a diversos llocs del món per la celebració del fòrums locals.

Marcos Arruda, economista i pedagog brasiler, que es troba entre els impulsors del FSM, remarca la importància d'aquest procés perquè, assegura, “la transformació del món neix de cada persona i comunitat”. En aquest sentit, reclama “recuperar l'economia, que com indica l'origen de la paraula, és l'administració de la llar, i en la llar el que importa són les persones, no l'edifici”, assegura.

Un espai d'agregació

Arruda considera que “el fòrum ha estat un espai d'agregació de moviments socials que treballen a diferents nivells”. Un dels eixos que ha volgut remarcar és el de la desobediència civil com a “protesta, indignació i rebuig a tot el que no va bé, que és conseqüència de l'economia del capital mundialitzat”, assegura.

Oliveres reivindica a més la importància que té el FSCat en el moment actual. “És important perquè recupera la lluita per un nou sistema, que ara es fa més important davant la crisi, per sortir d'aquesta crisi en la que ens han ficat”, afirma.

L'exregidora socialista i promotora de Parlament Ciutadà, Itziar González, també present en presentació, es reivindica com “una dissident de l'actual sistema de representació política”. Com a resposta, reivindica les “institucions ciutadanes”, com algunes que participaran del FSCat. “Hi ha uns altres espais per a la política, per a la presa de decisions, que són plenament ciutadans, no delegats”, afirma. “Una cosa és el poder, però el món només es transforma amb la força de la societat”, conclou.

Etiquetas
stats