Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ICV-EUiA aposta per una confluència d’esquerres capaç de governar Catalunya

La xerrada d’Herrera ha comptat amb preguntes d’activistes com Lluís Rabell i Cote Romero, l'advocat Màrius Garcia i l'escriptora Najat Al Hachmi

Jordi Molina

Barcelona —

A Catalunya hi ha una majoria d’esquerres capaç de capgirar de d’alt a baix les polítiques actuals del Govern de CiU. Aquesta ha estat una de idees més recurrents de la conferència del líder ecosocialista, Joan Herrera, que ha mirat de reivindicar un espai de radicalitat democràtica entre el “frontisme independentista de CiU i ERC” i “l’immobilisme del PP-PSOE i Ciutadans”.

Des d’aquest espai, el coordinador general d’ICV ha recordat que a Catalunya hi ha 47.000 milions d’euros de frau fiscal, que només 20 fortunes catalanes sumen tot el pressupost destinat a Sanitat, i que, malgrat els triomfalismes, Catalunya és el segon país més desigual entre rics i pobres d'Europa. El líder ecosocialista ha estat molt crític amb les polítiques de l'executiu de la Generalitat i ha afirmat que “el peó de la troica a Catalunya és el govern d'Artur Mas”.

La conferència d'Herrera, Un país net, just i lliure, arribava després de les intervencions post 9-N del president Mas; el president d'ERC, Oriol Junqueras; i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. El full de ruta dels ecosocialistes, però, no passa ni per defensar la independència, ni per anar-hi en contra. Davant la proposta d’unes eleccions plebiscitàries “precipitades” per debatre només la qüestió nacional, Herrera ha demanat unes eleccions per debatre-ho tot i “aspirar a canviar-ho tot”, tenint en compte la situació “d’emergència social” que viuen molts sectors de la societat catalana

“Si Mas vol una llista amb gent d’esquerres i dretes per la independència; nosaltres volem una llista nacionalment transversal, però clarament d’esquerres per canviar la societat i guanyar la sobirania”, ha assegurat Herrera davant d’unes 300 persones al Teatre del Raval de Barcelona. Val a dir que ni la ubicació ni la forma de l’acte han estat casuals. ICV-EUiA no ha seguit amb l’estela conferències magistrals en grans auditoris i ha apostat per un diàleg amb activistes al cor del Raval, un dels barris més castigats de Barcelona.

El coordinador general dels ecosocialistes ha advertit que l’aposta president Mas simplifica l’escenari polític perquè “que hi té molt a amagar”, fent desaparèixer les dretes i les esquerres i, per tant, la pluralitat del país. “La pluralitat no és un problema, és una virtut”, ha dit en al·lusió a les crítiques rebudes per la manca de concreció sobre la independència. “El país és immensament plural”, ha explicat per justificar la necessitat d’articular noves fórmules polítiques capaces de gestionar la complexitat: com ara la famosa confluència.

Una confluència per guanyar la Generalitat

Una confluència per guanyar la GeneralitatTraslladar l’experiència de Barcelona amb a l’escenari polític català. Aquest seria en resum, l’esquema que encaixaria dins els plans d’Herrera per jugar la seva carta en un hipotètic avançament electoral. “Si estem en una situació excepcional, amb una emergència social, nacional i democràtica, on les desigualtats augmenten més que mai, per què no ens podem posar d’acord?”, s’ha preguntat. “A Barcelona estem en un procés de confluència. A Espanya el bipartidisme està caient, a Catalunya no toca? Per això proposo un pol d’esquerres que trenqui la idea de que aquestes eleccions només tinguin dos blocs”, ha afegit.

En aquesta línia, Herrera ha proposat una llista transversal d'esquerres per “canviar-ho tot”, tant en el terreny nacional –per consolidar una relació d’igualtat amb l’Estat—; com en el social i democràtic davant una situació que qualifica d'emergència“. En paraules del coordinador general, ”pol d'esquerres“ on s'hi podrien trobar actors com Esquerra, Procés Constituent, Podem i la CUP per tal de fer efectiu un gir polític al país.

Segons Herrera, aquest tercer pol en clau social es podria donar abans de les eleccions, però també després. “Un pol d'esquerres que parli de la desigualtat i dels problemes quotidians de la vida de la gent, que denunciï quan es governa malament i que aspiri a governar i no només a denunciar”, ha dit abans de concloure: “Nosaltres hi estem disposats, amb la legitimitat que dóna haver-ho dit no ara sinó fa un munt de temps”.

La proposta: Un triplet de consultes

La proposta: Un triplet de consultes Herrera ha posat en valor la “majoria imbatible” de ciutadans favorables al dret a decidir –que ha xifrat en el 80%– per celebrar un referèndum com a primer pas del canvi de relacions amb l'estat espanyol. “Se’ns diu 'el referèndum és el pas final', doncs no, el referèndum és el primer pas”, ha afirmat Herrera discrepant dels fulls de ruta de Mas, Junqueras i Iceta.

I no només això, Herrera ha afegit una novetat: que es facin tres consultes més en el proper període polític que obre Catalunya: el primer any, ha dit, seria adient celebrar una consulta sobre igualtat per tal que els i les ciutadanes decideixin si volen introduir una renda garantia de ciutadania. El segon, ha defensat, caldria celebrar una altra consulta sobre la gestió pública dels subministraments bàsics. I finalment, el president d'ICV-EUiA ha defensat la celebració d'un tercer referèndum sobre un sistema de salut pública.

L'objectiu és, ha dit Herrera, aconseguir un nou contracte democràtic, basat en la igualtat, la defensa d'allò públic. “Volem un país on tothom té dret a viure amb dignitat? Volem un país on hi hagi un lideratge públic que garanteixi l’accés al més bàsic com l’aigua i l’energia sigui estratègic o deixem que la lògica continuï sent privada? Fem una consulta sobre si el model de salut ha de tenir el lideratge del sector públic, o permetem que es vagi mercantilitzant l’accés a la salut”, ha situat el coordinador nacional d’ICV.

Solidaritat amb els “processos de ruptura” oberts a Espanya

Solidaritat amb els “processos de ruptura” oberts a Espanya L’onada de canvi que viu Espanya, sobretot amb la irrupció de Podemos, no es pot menysprear des de Catalunya. Així ho ha explicat Herrera, que ha posat al mateix nivell la intransigència d’aquells sectors de l’Estat que neguen els anhels de sobirania del poble català; com aquells sectors de l’independentisme que es desentenen i, “inclòs menyspreen”, l’onada de canvi que creix a Espanya.

“Ningú pot dir que el país no és independentista, com va fer la setmana passada Miquel Iceta. De la mateixa manera que, amb unes majories tan equilibrades, no es pot dir de forma categòrica que el país és independentista. El que és el país és profundament democràtic. El país, de forma transversal i decidida diu ”no volem continuar les relacions amb l'estat com fins ara“

La xerrada d’Herrera ha comptat amb interpel·lacions i preguntes d’activistes socials com Lluís Rabell i Cote Romero, l'advocat Màrius Garcia i l'escriptora Najat Al Hachmi. Val a dir que alguns dels assistents han trobat a faltar que el format fos encara més participatiu. L'acte ha comptat amb l'assistència de diversos polítics, com Jordi Turull (CDC), Mercè Jou (UDC), Marta Rovira (ERC), Maurici Lucena (PSC), a més de representants de la societat civil, entre els quals hi havia la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell; el secretari general d'Unió de Pagesos, Joan Caball; el sindicalista d'UGT Camil Ros o el secretari d'Òmnium Cultural, Jordi Bosch.

Etiquetas
stats