Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'exalcalde de Sabadell suma dues imputacions en el cas Mercuri i ja n'acumula nou

L'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos

elDiario.es Catalunya

El cas Mercuri, que ha posat a la picota la gestió de l'exsocialista Manuel Bustos al capdavant de l'Ajuntament de Sabadell, sembla no tenir fi. Aquest divendres la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que exerceix d'acusació popular del cas, ha informat que la jutgessa ha citat a declarar com a imputat –investigat, segons la nova denominació– Bustos en dues peces méx.

Es tracta de les peces 25 i la 31, que investiguen les possibles col·locacions irregulars de persones al Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVOC), el Consorci de Residus i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), d'una banda, i si Bustos hauria facturat al Consell Comarcal un viatge al congrés del PSOE de 2012. D'aquesta manera, Bustos acumula un total de nou imputacions en aquest procés judicial, corresponents a les peces nombre 5, 25, 25 bis, 27, 28, 29, 30, 31 i 33.

En el primer dels casos, la jutgessa del cas Mercuri considera que Bustos hauria realitzat les accions oportunes per a col·locar persones de la seva confiança en diferents àmbits del Consell Comarcal i del Consorci de Residus del Vallès Occidental, així com l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB ). L'exalcalde Bustos declararà com a investigat per un delicte de tràfic d'influències per les presumptes col·locacions.

“Hi ha converses on Bustos comenta amb el seu germà Paco que han de parlar amb Antonio Balmón –alcalde de Cornellà i vicepresident de la AMB– per col·locar una treballadora a l'ens supramunicipal, cosa que al final va succeir”, ha explicat l'advocat de la Plataforma, Raul Garcia Barroso. Per aquest motiu, la jutgessa ha citat a declarar Balmón en qualitat de testimoni el proper 9 de juny.

D'altra banda, la magistrada ha enviat a un jutjat de Terrassa la informació, perquè investigui si Bustos va facturar al Consell Comarcal del Vallès Occidental el cost d'un allotjament a Sevilla entre el 3 i el 5 de febrer de 2012, quan es va celebrar un congrés del PSOE. El jutjat ha citat a declarar l'exalcalde de Sabadell per un presumpte delicte de malversació dimarts que ve.

Juntament amb Bustos estan citats, per a aquest dimarts i pel mateix motiu, la membre del consell nacional del PSC, Magdalena Gallardo, actualment treballadora del CCVOC, i que va viatjar i es va allotjar a Madrid l'1 i 2 d'octubre de 2011 i en Almeria el 6 i 7 de gener de 2012, igual que Montserrat Montiel (PSC) que també va estar a Madrid per les mateixes dates i Marta Picañol, interventora del Consorci de Residus, “l'encarregada de vetllar perquè no succeïssin aquestes pràctiques” i que haurà donar explicacions, ha explicat el lletrat.

Així mateix, l'ex gerent del Consorci, Francisco Fernàndez Ortega -també investigat en la peça 31-, per presumpta malversació de cabals públics i que després dels atestats dels Mossos d'Esquadra es desprèn una “possible participació d'un delicte de malversació de fons públics i de falsedat en document públic ”, amb 43 desplaçaments i dietes per Espanya no realitzades, cobrament il·lícit per duplicat i triplicat de quilometratge i dietes i disposició de diners en metàl·lic a través de caixers, entre d'altres conceptes entre 2011 i 2012, que ascendeixen a un total de 38.926,14 euros.

Si bé aquestes peces del cas Mercuri romanen obertes, altres ja s'han tancat. De fet, Bustos i l'exsecretari d'organització del PSC, Dani Fernández, van ser condemnats a un any i 4 mesos de presó i una multa de 60.000 euros per un delicte de tràfic d'influències a intercedir perquè s'atorgués un lloc directiu per concurs públic a l'Ajuntament de Montcada i Reixac (Barcelona) a una persona afí al PSC.

Etiquetas
stats