Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

El Suprem confirma la condemna per tràfic d'influències a Daniel Fernández i Manuel Bustos (PSC)

Manuel Bustos, exalcalde de Sabadell

elDiario.es Catalunya

El Tribunal Suprem ha confirmat aquest dimecres les condemnes d'un any i 4 mesos de presó i d'una multa de 60.000 euros a l'exsecretari d'organització del PSC, Daniel Fernández, i l'exalcalde socialista de Sabadell, Manuel Bustos, per un delicte de tràfic d'influències per intercedir perquè s'atorgués un lloc directiu per concurs públic a l'Ajuntament de Montcada i Reixac (Barcelona) a una persona afí al partit.

Els fets es remunten a 2012, quan Bustos i Fernández van convèncer l'alcaldessa del municipi, María Elena Pérez (PSC), de situar com a arquitecta municipal a Carmina Llumà (exsecretària general del departament de Política Territorial durant el tripartit), en contra l'informe que van fer els consultors de l'Ajuntament de Montcada.

La confirmació de la condemna imposada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya pel mateix delicte afecta també a Francisco Bustos, germà de Manuel i, en el moment dels fets, primer secretari de l'Agrupació del Vallès Occidental Sud del PSC.

A l'exalcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, se li imposa una pena de 7 anys d'inhabilitació per a càrrec públic per un delicte de prevaricació, en considerar provat que per satisfer els desitjos de Fernández i Bustos va nomenar per al lloc a la persona que li havien plantejat, que era Carmina Llumà, parella sentimental d'un estret col·laborador de Manuel Bustos i que havia ocupat ja llocs rellevants en administracions públiques afins al PSC.

Per nomenar aquesta persona, segons els fets provats de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ara confirmada, l'exalcaldessa va convèncer als consultors que havien fet les proves del concurs públic perquè canviessin el seu informe inicial, que assenyalava que Llumà no era apta per al lloc i que l'única apta era una altra candidata.

La resolució avala els raonaments del TSJC per fonamentar les condemnes, en particular pel que fa a les proves documentals, inclòs l'expedient municipal sobre el procés de selecció qüestionat, i al contingut de les intervencions telefòniques a Fernández i els germans Bustos. En concret, l'alt tribunal les qualifica “d'una expressivitat inqüestionable, per la qualitat dels seus protagonistes, de moment i la cadència temporal amb que es van produir i pel seu contingut”.

Aquesta confirmació de condemna suposa el tancament de la peça Montcada del cas Mercuri, que investiga la corrupció de Bustos durant la seva etapa al capdavant de Sabadell. El cas ha derivat en l'obertura d'una vintena de peces, una de les quals afecta l'exprimer secretari del PSC, Pere Navarro, i al líder socialista a Barcelona, Jaume Collboni.

Etiquetas
stats