Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Un “No a la guerra” coratjós, argumentat i contracorrent

Xavier Febrés

L’endemà dels brutals atemptats gihadistes simultanis a París, el president socialista François Hollande va declarar solemnement la guerra a no sé sap ben bé qui. Va mobilitzar els seus efectius militars a l’estranger, va reclamar l’aliança dels socis europeus en el mateix sentit i va bombardejar una mica més que abans les bases gihadistes a Síria. Em va sorprendre que el primer número del setmanari Le Nouvel Observateur després dels atemptats s’enfrontés de manera clara i argumentada a la reacció bel.licista del president socialista. El venerable l’Obs és una revista d’esquerres, pròxima al govern socialista i, a més a més, el setmanari d’informació de més tiratge a França (500.000 exemplars setmanals, segons xifres certificades per l’OJD).

Després del número especial que va posar als quioscos el dilluns per condemnar els salvatges atemptats del divendres anterior, solidaritzar-se amb les víctimes i sumar-se a la consternació ciutadana, l’edició de cada dijous (acostuma a arribar als quioscos de Barcelona el divendres o el dissabte) va prendre obertament posició contra l’abrandament militar d’Hollande. Malgrat el moment delicat que vivia el país, l’Obs defensava els seus arguments amb una vella i activa confiança en la necessitat del debat de principis i el valor del coratge intel.lectual. La claredat de la postura, repeteixo, em va sorprendre.

El director Jean Daniel escrivia a l’editorial que obre la revista: “Quan es contempla el resultat de les intervencions russa i americana a l’Afganistan, a Iraq i arreu, cal treure conclusions responsables sobre les ambicions militars de França”.

El redactor en cap Mathieu Croissendau ho repetia també sense embuts a la pàgina següent: “Davant d’una situació excepcional, mesures d’excepció? François Hollande ha fet un gir marcial de circumstància. Més enllà del to i de la postura, algunes mesures directament extretes de l’arsenal de la dreta o de l’extrema dreta plantegen interrogants. Si encara és massa d’hora per avaluar l’eficàcia d’aquesta Patriot Act a la francesa, després de la seva aplicació serà massa tard per plorar-ne les conseqüències”.

Tot el número del veterà setmanari francès desplega informació de detall sobre els atemptats patits a París, sense renunciar a cap moment a qüestionar que la reacció militar hagi de ser la prioritària ni deixar de repetir que “el gir repressiu d’Hollande per enfrontar-se a les crítiques de la dreta i del Front National és una aposta arriscada”.

Sumar-se sense gaire preguntes a la commoció general i a la reacció bel·licista del govern socialista hauria resultat infinitament més fàcil i còmode al setmanari francès de referència que no defensar com ho ha fet el “No a la guerra”, amb la dosi d’esperit crític que l’ha portat a ser el més divulgat del país, malgrat el contagi de l’extrema dreta ascendent a molts altres cercles polítics, culturals i informatius. A la vella dama d’esquerres que és l’Obs -igual com als manifestants de dissabte passat a Barcelona i altres ciutats-, encara noblesse oblige.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats