Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

'A tu què et sembla?', el documental del cas Ester Quintana

Ester Quintana un any després al lloc on va rebre l'impacte /EDU BAYER

Manuel Duran

@mlduranm —

Ester Quintana, la dona a qui una bala de goma disparada per la policia va rebentar un ull l'any 2012, és la protagonista d'un documental fet per ex-alumnes de l'Escola de Mitjans Audiovisuals de Barcelona (EMAV) amb els seus propis recursos amb el títol A tu què et sembla?, el tràiler del qual es fa públic avui i l'estrena -en col·laboració amb la Fundació Periodisme Plural- està prevista per al 3 de setembre de 2015 als Cinemes Girona de Barcelona. El llargmetratge està fet en castellà i català subtitulat.

Aquest documental no es limita a donar testimoni d'uns fets esfereïdors que s'han anat succeint amb l'ús per part de les policies, d'armes d'efectes desproporcionats en manifestacions multitudinàries. Amb l'Ester prenen també protagonisme col·lectius socials que s'han organitzat contra la brutalitat policial com ara Ojo Con Tu Ojo i Stop Bales de Goma. Els autors assenyalen que volen documentar la lluita de Quintana i també la de la societat a favor de la desaparició de les bales de goma i contra la brutalitat policial per tal de garantir la vida i la integritat física de les persones quan exerceixen els seus drets.

Els responsables d'A tu què et sembla? han treballat durant un any i mig tot fent entrevistes i recollint declaracions d'afectats directes, altres casos de mutilacions per la utilització de bales de goma en manifestacions, de periodistes, advocats, integrants de moviments socials, gent de la cultura i la imatge com ara la directora de cinema Isabel Coixet. També podrem veure quina va ser l'actitud del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya i dels Mossos d'Esquadra davant els requeriments dels joves documentalistes.

El que veiem és un document humà i colpidor amb un ritme molt viu al llarg dels seus 70 minuts de durada que es va anar gestant durant dos anys. La idea de documentar la força i la dignitat de l'Ester Quintana així com la vitalitat social contra la repressió i la resignació, va sorgir al si de l'EMAV l'any 2013.

Un grup d'alumnes de l'Escola van posar en marxa el documental com a projecte final de carrera i es van posar en contacte amb Quintana i amb el col.lectiu Ojo Con Tu Ojo. El projecte es va concretar en un curtmetratge de 30 minuts que, de fet, representà el primer treball audiovisual al voltant del cas de l'Ester Quintana i les seves repercusions.

Una vegada fora de l'Escola, decideixen anar més lluny i es llancen a la gran aventura de produir, realitzar i editar un llargmetratge amb els seus propis mitjans, sense aportacions financeres de ningú i amb els equips tècnics que tenien a l'abast. A tu què et sembla?, amb guió i direcció de Pau Poch i producció i edició de Tresa Manubens, també és resultat d'una feina col·laborativa en què moltes persones, tècnics de so, d'efectes especials i altres, han fet la seva aportació a títol personal i gratuït.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats