Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

SICOM, de la solidaritat internacional a la denúncia social

eldiario.es

Les sigles SICOM corresponen a Solidaritat i Comunicació i composen el nom d’una associació de periodistes compromesos creada l’any 1995 per difondre la realitat del Tercer Món i les activitats de les organitzacions solidàries, entitats i organismes que treballen per construir un món més just i solidari.

La seva activitat va començar centrada en articles de premsa, programes de ràdio i televisió, edicions de planes d’Internet i conferències i trobades de tipus divers. Els darrers anys ha anat augmentant la seva dedicació a la realització de vídeos i documentals socials i solidaris, i la seva difusió a través de les xarxes socials.

Els inicis de l’associació van ser a Ràdio Quatre, amb l’emissió del programa “Món Obert”, realitzat durant sis anys, fins el juliol del 2002, i a partir de l’octubre d’aquell any va passar a ser emès per Ràdio L’Hospitalet, on va estar present fins el tancament de l’emissora. Ara impulsa el programa “Futurs”, que emet setmanalment Ràdio Terrassa. Directament o indirectament també ha participat en programes de l’extinta Com Ràdio i Catalunya Cultura.

Les seves “càpsules solidàries” van ser emeses per BTV, on també va organitzar debats i tertúlies sobre qüestions relacionades amb el Tercer Món, els drets humans o les situacions de conflicte i guerra. Va col.laborar al Fòrum de les Cultures del 2004, en el diàleg “Informació, poder i ètica”, ha co-organitzat nombroses edicions dels premis 3 de maig a la Llibertat d’Expressió, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional per la Llibertat de Premsa i ha convocat concursos als millors treballs video-fotogràfics, sota el lema de “Cooperació en Moviment”.

La seva aposta per utilitzar les xarxes socials i Internet per difondre vídeos i documents audiovisuals va comportar-li un premi del Consell Municipal de Benestar Social de l’Ajuntament de Barcelona, el febrer del 2009.

L’arribada de la crisi al nostre país ha fet que part dels esforços de SICOM s’hagin dirigit a posar en evidència i denunciar els seus efectes a Catalunya. Primer va crear la web “Tinguem la crisi en pau”, on analitzava les causes i conseqüències de la crisi tant a l’estranger com a casa nostra i després ha potenciat la seva presència en les activitats que s’organitzen per combatre i protestar per l’empobriment social que suposa.

Fruït d’aquesta activitat és el vídeo que ha posat en evidència el conseller d’Interior, Felip Puig. Puig va negar, en una compareixença al Parlament de Catalunya, que la pèrdua d’un ull per part d’Ester Quintana a causa d’un impacte durant la manifestació convocada arran de la vaga general del passat 14 de novembre, tingués res a veure amb l’acció dels mossos d’esquadra. El conseller va negar que cap membre de la policia autonòmica disparés bales de goma a la zona on Ester Quintana va rebre l’impacte. Un vídeo de Jordi Escofet, que estava enregistrant imatges pel canal SICOMTV, mostrava un mosso disparant amb una llançadora, justament en aquesta zona. En difondre’s aquest vídeo, el departament d’Interior no va tenir cap altre remei que reconèixer que el conseller Puig havia dit una falsedat en seu parlamentària i el dubte, que encara ara es manté, és si va fer-ho conscientment o arran de rebre informació incorrecta per part dels seus subordinats.

La tasca de SICOM en aquest àmbit ha donat ja dos fruïts en forma de documentals. Són “La Plataforma”, que ens apropa a la problemàtica de les persones desnonades per no poder pagar les hipoteques que van signar i el treball en el seu favor de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i “La Salut el negoci de la vida”, una anàlisi exhaustiu dels perjudicis que causen les retallades pressupostàries en el sistema sanitari públic i que va ser estrenat el passat 21 de novembre.

Una quinzena de periodistes col.laboren en aquesta associació, presidida per Josep Cabayol. El canal de YouTube de SICOMTV compta amb més de 500 subscriptors i s’acosta al milió de visites des de la seva creació el 21 de febrer del 2009. La notorietat que ha donat a SICOM el vídeo que contradiu les afirmacions de Felip Puig i que probablement ajudarà a la seva retirada del primer pla de l’escena política, contribuirà a que moltes persones s’acostin a través de la xarxa o directament als actes que organitza aquesta entitat que està compromesa a fons en la defensa de l’estat del benestar i dels drets socials a casa nostra.

SICOM però, no ha abandonat la seva tasca inicial adreçada a la solidaritat i la cooperació internacional ni oblida les injustícies que es produeixen més enllà de les pròpies fronteres, i en aquest sentit fa pedagogia de la igualtat de drets de les persones amb independència del lloc on neixin. Això els suposa treballar per un canvi de paradigma econòmic en el qual ha de desaparèixer l’explotació dels uns pels altres, acció que tan sols pot prosperar si es modifiquen les relacions dels humans amb l’entorn i amb les generacions futures. Pensar només en el present i oblidar-se del futur, dels besnéts, és per SICOM un acte d’egoisme, de insolidaritat, que condueix a l’autodestrucció de la humanitat, acció irracional que cal modificar en benefici propi i dels altres animals i éssers vius amb ells que els humans comparteixen la Terra.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats