Catalunya Blogs y opinión

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Un vot per a una generació

Les eleccions del pròxim 20 de desembre són una oportunitat de canvi no només per a 4 anys. És un vot de canvi per a tota una generació. Fa més d'un any moviments socials, ciutadania i algunes forces polítiques vam sumar per fer realitat una nova manera de fer política a les institucions. Aquest canvi no es pot quedar aquí. El 24 de maig ja es va produir a molts ajuntaments de Catalunya, començant per Barcelona, i de la resta de l’Estat. I el 20 de desembre ha de ser la continuació d’aquest canvi.

El sistema democràtic a l’Estat espanyol està malalt. La seva malaltia té tres símptomes: les desigualtats socials generades per les polítiques d’austeritat i una economia incapaç de generar ocupació que no sigui precària; la corrupció, tant la tipificada en el codi penal, com la “legal”, conseqüència de l’enorme influència que tenen les grans empreses i els bancs en la presa de decisions; i la crisi de la relació de Catalunya amb l’Estat que el PP i C's, però també el PSOE, volen resoldre de forma autoritària rebutjant el referèndum. La malaltia és molt greu, ja que les desigualtats, la corrupció i l’autoritarisme són incompatibles amb una democràcia de debò.

El sistema de partits fins ara dominant, basat en el bipartidisme, en l’alternança entre PP i PSOE, amb l’ajut de CiU quan ha calgut, és part del problema i no de la solució. L’antídot per fer front a la malaltia no el tenen, no el poden tenir, els partits que l’han provocat. Però tampoc el té C’s que proposa les mateixes receptes que han provocat la malaltia: el neoliberalisme i l’autoritarisme.

Per això la proposta d’En Comú Podem és més que un simple canvi de govern. Volem un canvi per superar el bipartidisme i un règim esgotat, antic i que no dóna resposta a les necessitats de la majoria de la gent.

És l’hora de canviar les receptes i les prioritats. Les classes treballadores i mitges que han pagat la crisi han de recuperar els drets i les prestacions socials retallades aquests anys de crisi. I la impunitat ha de deixar pas a la tolerància zero davant tota forma de corrupció.

Cal passar d’incrementar les desigualtats a redistribuir la riquesa a través d’una profunda reforma fiscal que garanteixi un mínim vital perquè ningú pateixi pobresa de cap tipus; de precaritzar l’ocupació a garantir la creació de treball digne, derogant la reforma laboral i amb un ambiciós pla basat en l’economia verda; de devaluar els salaris a incrementar el salari mínim, per justícia però també per estimular l’economia; de prioritzar la reducció del dèficit a subordinar la gestió del dèficit i del deute a la creació d’ocupació i a les polítiques socials; dels desnonaments a garantir l’habitatge com a dret fonamental; de l’energia nuclear i l’economia del CO2 a combatre amb eficàcia el canvi climàtic amb les renovables.

És urgent acabar d’una vegada amb els del 3% i el poder dels negocis en la política. I és l’hora de guanyar el referèndum que cal per resoldre democràticament el conflicte amb l’Estat i que ens mereixem, després d’anys de mobilitzacions.

En Comú Podem som una candidatura catalana per a les eleccions del 20D formada per persones vingudes d'arreu, de moviments socials i forces polítiques que ens hem ajuntat (ICV, Podem, EUiA, Barcelona en Comú i Equo) perquè en un context d’emergència social, en què és imprescindible fer fora el PP i acabar amb un bipartidisme caduc, no ens podíem permetre quedar-nos de braços plegats.

Aquestes eleccions poden ser les del canvi de debò amb la construcció d’una nova majoria social i política per guarir la democràcia de desigualtat, corrupció i autoritarisme.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

    Autores

Etiquetas
Publicado el
16 de diciembre de 2015 - 06:00 h

Descubre nuestras apps

stats