Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Les primàries de la CUP inclouran una proposta tancada amb Antonio Baños com a cap de llista

Antonio Baños acompanyat del diputat David Fernández en la presentació del seu llibre. / Francesc Sans

Oriol Solé Altimira

Després de rebutjar la llista unitària per incloure polítics professionals i criticar la dinàmica de “cimera-espectacle” que va precedir l'acord entre CDC, ERC i les entitats sobiranistes, la CUP ha prosseguit el seu camí per determinar la llista amb la qual concorrerà a les eleccions del proper 27 de setembre. Les primàries obertes per elegir els que seran els encarregats de traslladar al Parlament els postulats de la candidatura CUP-Crida Constituent culminaran un procés que va arrencar el gener d'aquest any. No obstant això, a última hora ha sorgit una novetat en les primàries, i els més de 4.000 inscrits podran votar aquest diumenge per una proposta tancada dels cinc primers noms per Barcelona: Antonio Baños, Anna Gabriel, Josep Manel Busqueta, Gabriela Serra i Albert Botran.

Així, a la província de Barcelona hi haurà dues opcions de vot. La primera opció inclou la proposta del Secretariat Nacional de la CUP dels cinc primers noms ja citats (que és tancada i s'haurà de votar en bloc) i la lliure designació dels següents cinc llocs de la llista. La segona opció suposa votar de manera oberta els deu primers llocs per ordre de preferència.

En cas que la primera opció superi la majoria dels vots emesos, seran Baños, Gabriel, Busqueta, Serra i Botran els que ocupin els cinc primers llocs per Barcelona, mentre que els cinc que els seguiran s'escolliran per ordre de preferència d'entre els 15 candidats restants. Si la primera opció no aconsegueix un suport de la majoria de votants, els vots per Baños, Gabriel, Busqueta, Serra i Botran passaran a computar juntament amb els altres candidats. A Girona, Lleida i Tarragona hi haurà dues urnes: una per a votar els cinc primers llocs de la llista de cada demarcació i una altra per al primer candidat per Barcelona. A la segona urna es podrà dipositar el vot pel grup encapçalat per Baños o designar un altre candidat.

Baños, Gabriel i Serra ja eren noms que sonaven com a favorits per ocupar els primers llocs de la llista. La principal novetat d'aquesta proposta és la inclusió de l'economista i pastisser Josep Manel Busqueta, que no figurava com a candidat quan es van presentar les primàries. Busqueta és membre del seminari d'economia crítica Taifa i autor del llibre L'hora dels voltors. La crisi explicada a una ciutadania estafada (Edicions el Jonc, 2013). També va assessorar el govern veneçolà quan estava encapçalat per Hugo Chávez. Personifica el nucli anticapitalista de la CUP i l'esquerra independentista catalana.

Baños és escriptor, periodista i activista a la plataforma independentista Suma't, i ja era un dels més ben posicionats per fer-se amb el número u de la candidatura, per la seva popularitat mediàtica i pel suport que reuneix entre sectors pròxims a Poble Lliure. Per la seva banda, Anna Gabriel coneix bé la institució per haver treballat com a coordinadora del Grup Parlamentari de la CUP, i té forts vincles amb el món sindical de la CGT i amb la xarxa municipalista cupaire per haver estat regidora a Sallent. La veterana activista i cooperant Gabriela Serra, impulsora del manifest Crida Constituent que va donar nom a la candidatura, és l'aposta de diversos sectors fora del nucli dur de la CUP, que en l'últim temps ha adquirit més pes en l'organització. Finalment, Albert Botran va ser regidor a Molins de Rei i membre del secretariat nacional de la CUP. Va escriure el llibre sobre l'esquerra independentista catalana Unitat popular: la construcció de la CUP i l'independentisme d'esquerres (Edicions El Jonc, 2012) i forma part de Poble Lliure, una de les organitzacions de l'esquerra independentista catalana que dóna suport a la CUP.

Aquest canvi en el mètode de votacions modifica el calendari que havia planejat la CUP per a les primàries obertes. Si bé les votacions presencials d'aquest diumenge es mantenen per a totes les persones que s'haguessin inscrit prèviament a través del web, les votacions electròniques dels militants de les organitzacions que componen la candidatura, com Poble Lliure, Endavant, En Lluita, Arran o Corrent Roig, entre d'altres, passaran a celebrar-se entre els propers 27 i 29 de juliol. Els resultats es coneixeran, previsiblement, el mateix dimecres a la nit o dijous, quan es tanqui la votació electrònica dels militants i s'obrin les urnes de la votació presencial.

Tant el secretariat nacional de la CUP com la resta d'organitzacions que donen suport a la candidatura agrupades entorn de l'espai 'Per la Ruptura' comparteixen la proposta i demanaran el vot pel grup encapçalat per Baños, amb el que el periodista té encara més números per encapçalar la llista per Barcelona.

Els arguments que esgrimeix la CUP per a aquest canvi en el sistema de votació de primàries són “la voluntat de visualitzar la pròpia pluralitat que conflueix en aquesta candidatura, la necessitat d'un caràcter multidisciplinari i complementari de l'equip i del compromís d'incloure paràmetres de gènere, territori i socials”.

La proposta de la CUP-Crida Constituent va arrencar el gener d'aquest any en un acte a Barcelona amb el qual es va donar el tret de sortida a una dotzena d'assemblees territorials obertes, on durant els últims mesos s'han treballat les principals línies polítiques que la candidatura presentarà a les eleccions al Parlament. D'aquestes assemblees també han sortit els noms que fan augmentar la llista de candidats a les primàries, 44 en total.

A falta del tràmit de les primàries, amb Baños com previsible cap de llista per la CUP-Crida Constituent es va aclarint l'escenari dels caps de cartell que concorreran a les eleccions del 27 de setembre. Ahir a la nit, la candidatura de confluència de Podem, ICV i EUiA va fer públic que estarà encapçalada pel líder veïnal Lluís Rabell. El PSC i Ciutadans van confirmar fa dies a Miquel Iceta i a Inés Arrimadas com els seus respectius candidats a presidir la Generalitat. L'ex d'ICV Raül Romeva ocuparà el primer lloc de llista unitària independentista que compta amb el suport de CDC, ERC i les entitats sobiranistes, encara que el candidat per presidir la Generalitat serà Artur Mas, número 4 de la llista. El primer de la llista d'Unió Democràtica serà Ramon Espadaler. Només resta per revelar el candidat del PP. En els últims dies s'ha especulat amb la possibilitat que l'actual líder dels populars a la comunitat, Alicia Sánchez Camacho, no encapçali la llista i deixi pas a figures emergents del partit com l'exalcalde de Badalona Xavier Garcia Albiol o el cap del partit a Tarragona, Alejandro Fernández. La decisió l'haurà de prendre Mariano Rajoy, encara que no pot trigar gaire: falten 62 dies per a les eleccions.

Etiquetas
stats