Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Seguint la pista del 3% als ajuntaments de CiU

Registran la sede de la fundación de CDC y cuatro ayuntamientos catalanes

Josep Maria Casas

Barcelona —

La Fiscalia Anticorrupció i la Guàrdia Civil han entrat aquest divendres a la seu central de Convergència i a la de la seva fundació CatDem, s’han emportat documentació dels seus dos últims tresorers, Andreu Viloca i Daniel Osàcar, i han escorcollat quatre ajuntaments convergents. Seguien la pista de les suposades comissions del 3% pagades per l’empresa Teyco, de la família Sumarroca, al partit d’Artur Mas.

A la seu de la Fundació CatDem, l’antiga Fundació Trias Fargas, que va canviar de nom arran del cas Millet, els agents han estat més de vuit hores regirant documentació i ordinadors per recavar dades sobre les aportacions de les empreses del grup Sumarroca. Posteriorment, s’han dirigit a la seu de Convergència, a on han escorcollat el despatx i l’ordinador d’Andreu Viloca, que és tresorer del partit i de la CatDem.

Andreu Viloca va substituir com a tresorer Daniel Osàcar, imputat pel cas Millet, al qual se l’ha cridat a la seu central de CDC perquè facilités els correus electrònics, que només pot obrir des de l’ordinador que hi ha en aquesta seu del carrer Còrsega. Osàcar continua treballant pel partit com a “voluntari”.

La Fiscalia Anticorrupció ha seleccionat quatre expedients urbanístics executats per Teyco, tramitats per quatre ajuntaments amb alcalde convergent, que suposadament van generar comissions. Fonts de la investigació apunten que, de tots els contractes adjudicats a les empreses del grup Sumarroca, de moment només se n’ha triat quatre.

Sant Cugat

Per trobar l’expedient d’una promoció d’habitatge protegit, els agents han anat primer a l’Ajuntament, després a la seu de l’empresa pública Promusa i, finalment, a unes oficines on aquesta última societat guarda l’arxiu, situades en el Camí de can Minguet, d’on s’han emportat la documentació que buscaven.

La Fiscalia Anticorrupció investiga un projecte de 72 habitatges públics de l’any 2008 que es va aixecar a la plaça dels Rabassaires, al barri de Volpelleres. L’empresa a la qual es va adjudicar inicialment l’obra l’any 2005 va fer fallida i, en un segon concurs, es va atorgar a Teyco amb un pressupost de prop de 5 milions d’euros.

En aquell temps, l’alcalde era Lluís Recoder i la regidora d’Urbanisme era Mercè Conesa, actual alcaldessa, portaveu de Convergència (CDC) i presidenta de la Diputació de Barcelona.

L’Ajuntament de Sant Cugat ja es va veure esquitxar pel cas Millet. En els ordinadors del Palau de la Música es van trobar dues cartes que Fèlix Millet va dirigir a Pedro Buenaventura, directiu de Ferrovial, per reclamar-li el pagament de suposades comissions per l’adjudicació de la construcció d’un poliesportiu municipal per un import de 4,2 milions d’euros.

Figueres

Després de tres hores d’escorcoll, la Guàrdia Civil s’ha emportat l’expedient de la picina descoberta municipal, adjudicat a Teyco el 2009 amb un pressupost de prop d’1,7 milions d’euros.

L’alcaldessa, la convergent Marta Felip, ha lamentat el que qualifica d’“espectacle mediàtic” perquè abans que arribessin els agents, a les 10 del matí, ja havien telefonat periodistes per preguntar-li per l’escorcoll. Felip ha confirmat que només s’han emportat l’expedient de la piscina, tot i que Teyco també ha executat altres obres com la segona fase de la remodelació del Convent dels Caputxins, que el seu ajuntament va adjudicar el 2012.

Quan es va tramitar l’expedient de la piscina, l’alcalde era Santi Vila, actual conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

Lloret de Mar

Els agents s’han presentat a l’Ajuntament a les 10.30 del matí per emportar-se l’expedient del projecte del parc Urbà de Can Xardó, adjudicat el 2009 a una unió temporal d’empreses formada per Teyco i J. Buch Construcció i Paisatge. Les obres estaven pressupostades en prop d’1,8 milions d’euros i van estar subvencionades pel Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL), l’anomenat pla Zapatero.

Quan es va adjudicar la reforma del parc, l’alcalde era Xavier Crespo, que el maig passat va renunciar com a diputat del Parament de Catalunya quan es va ordenar l’apertura de judici oral pel cas Clotilde. Crespo està encara pendent de sentència pels suposats tractes de favor que va donar a un empresari rus a canvi de viatges i regals.

Sant Celoni

Els agents han demanat un únic expedient, el de Sax Sala, un centre de formació d’adults adjudicat el 2009 a Teyco. La Guàrdia Civil s’ha emportat la documentació fotocopiada dins d’una bossa.

Etiquetas
stats