Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

De la Rosa decep i Piqué Vidal embolica la troca de Banca Catalana a la Comissió Pujol

Javier de la Rosa durant la seva compareixença a la Comissió Pujol, al costat del seu president, David Fernández / Foto Parlament de Catalunya

Siscu Baiges

Barcelona —

Hi havia molta expectació davant la compareixença de l’empresari Javier de la Rosa a la Comissió parlamentària d’Investigació sobre el Frau i l’Evasió Fiscals i les Pràctiques de Corrupció Política. Però els diputats i periodistes que esperaven un intercanvi mogut amb De la Rosa es van trobar un interlocutor mut, de ‘cos present’ com l’ha qualificat la portaveu de les CUP, Isabel Vallet. Home de verb fàcil, que ha fet mil declaracions sobre els diferents cassos de corrupció que afecten l’ex-president de la Generalitat, Jordi Pujol, i el seu entorn, l’empresari ha optat avui per no contestar a cap de les preguntes que li han formulat.

“He vingut per respecte a la Cambra. Col·laboro però no contesto a cap pregunta”, ha dit. I ho ha complert absolutament. Només gratant-se una cella de tant en quan i, sovint, sense mirar qui li feia les preguntes, ha restat silent i només s’ha animat a intervenir quan el portaveu de Ciutadans li ha recriminat obertament la seva actitud i li ha dit que de respecte a la Cambra, res de res. “No es pot venir aquí i atacar-me amb dades que no són certes”, s’ha queixat. El president de la Comissió, David Fernández, ha volgut puntualitzar que la seva compareixença era obligada i que asseure’s a la taula davant dels diputats no era el mateix que col·laborar amb la seva feina.

El temor que l’advocat Joan Piqué Vidal seguís la mateixa estratègia que Javier de la Rosa s’ha esvaït tant bon punt ha començat la seva compareixença. Emparat en la seva edat -82 anys- i una certa sordesa, Piqué Vidal ha tirat moltes pilotes fora però ha deixat alguna perla que ha desvetllat la curiositat dels assistents a la Comissió. Preguntat per la seva defensa de l’ex-president Jordi Pujol en la querella pel cas Banca Catalana, ha insinuat que els diners que va obtenir poc abans de la seva fallida van procedir d’un crèdit de La Caixa. Són aquests els diners que després han aparegut a paradisos fiscals i que Jordi Pujol va reconèixer haver amagat durant 34 anys al fisc? Fins aquí no han arribat les explicacions de Piqué Vidal.

L’advocat ha reconstruït el seu paper en aquell procés i ha dit que va defensar gratuïtament Jordi Pujol perquè tant ell, com el seu company de professió Joan Córdoba, van renunciar a cobrar pensant en la història de Catalunya: “No volíem que passés a la història que un president de la Generalitat havia hagut de contractar advocats per defensar-lo”. Piqué i Córdoba van cobrar, això, sí, als altres consellers de Banca Catalana als quals van defensar.

Piqué veu raons polítiques en la querella, i ho basa en què la impulsés el Fiscal General de l’Estat i en què es presentés un mes després guanyés unes eleccions un partit que es deia CiU. Ironitzava així sobre el trencament recent de la federació entre Convergència i Unió. Trencament que no es nota encara al Parlament ja que David Bonvehí, s’ha presentat com a portaveu de CiU. Bonvehí s’ha estrenat, precisament, avui a la Comissió en substitució de Meritxell Borràs, que a la mateixa hora era nomenada consellera d’Interior.

Alguns portaveus li han recordat a Piqué Vidal les informacions que l’acusen de subornar jutges perquè votessin contra el processament de Jordi Pujol però ell ho ha negat, sense massa vehemència, adduint que ell només va buscar pis a petició del President de l’Audiència per un dels magistrats que s’acabava de traslladar des de Burgos i que tenia un grapat de fills. “Mai he col·locat jutges a pisos de la meva propietat. I quan deia que ho tenia control·lat, em referia que a les meves travesses tenia clar que Pujol no seria imputat perquè al sumari quedava clar que no havia comès cap delicte”, ha dit.

Pel que fa a la confessió de l’ex-president de tenir diners ocults a Hisenda a l’estranger, Piqué Vidal, que ha afirmat que ell no en té, ha estat comprensiu: “Els que vam néixer abans del 36, hem passat períodes de por i sempre he justificat que tinguessin un racó a fora”, ha dit. Ha afegit que es creu a Jordi Pujol quan diu que no va ‘trobar el moment’ per reconèixer la seva fortuna a l’estranger i que ell li hauria recomanat de fer-ho. Segons ell, “hauria pagat una multa i no hauria passat res més”. Amb tot ha acabat reconeixent que no troba “ni ètic ni elegant” els afers de corrupció en què han aparegut implicats els fills i filles de Jordi Pujol.  

Malgrat aquestes bones paraules envers l’ex-president, Joan Piqué Vidal ha assegurat que les seves relacions amb ell han estat quasi inexistents després de cloure’s el cas Banca Catalana. “Ni les gràcies, ni cap encàrrec per part de CiU o de l’Administració catalana”, s’ha lamentat. Només un sopar, al Palau de la Generalitat, amb Joan Córdoba i les respectives dones, al qual, no se sap ben bé perquè, ha puntualitzat que no va assistir l’esposa de Pujol, Marta Ferrusola.

Per qui no ha tingut bones paraules ha estat pel jutge Pasqual Estevill. L’ha acusat de ser el responsable d’una de les dues condemnes que ha patit per actuacions irregulars com a advocat i ha descrit amb tota mena de detalls com Estevill el va utilitzar com a intermediari perquè un empresari li pagués 25 milions de pessetes perquè no dictés el seu ingrés a presó.

Pasqual Estevill va ser un temps membre del Consell General del Poder Judicial a proposta de CiU. Piqué Vidal ho aplaudeix: “Ens van treure un pes de sobre quan el van enviar a Madrid”. L’advocat s’ha acomiadat amb un “jo sempre vaig amb el lliri a la mà”, que ha provocat somriures dels diputats, tenint en compte que ve d’una persona a la qual s’ha vinculat amb operacions del càrtel del narcotràfic mexicà de Sinaloa.

A més de la incògnita oberta arran de l’al·lusió al paper de La Caixa en els diners retirats per Jordi Pujol de Banca Catalana, la compareixença de Piqué Vidal ha animat l’expectativa de la que farà el jutge Pasqual Estevill dilluns vinent. Després de tot el que ha dit d’ell avui és previsible que Estevill no opti pel silenci adoptat avui per Javier de la Rosa. I ha quedat en l’ànim de la sala el misteri del perquè d’aquest silenci. “A quin acord ha arribat i amb qui per actuar així?”, li ha demanat el portaveu popular Santi Rodríguez. “Perquè calla?”, ha preguntat la portaveu d’ERC Marta Vilalta. “Té algun pacte amb algú?”, ha inquirit Marc Vidal. “No s’ho prenguin malament, però no penso contestar”, ha estat la resposta per tots ells.

Etiquetas
stats