Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Pujol haurà de comparèixer davant del Parlament per aclarir l'origen dels diners sense declarar

Jordi Pujol haurà de comparèixer al Parlament a petició de tota l'oposició

Arturo Puente

Barcelona —

L'expresident Jordi Pujol serà cridat pel Parlament de Catalunya per donar explicacions sobre l'origen dels seus comptes irregulars a l'estranger. Diversos grups de l'oposició han promogut una sol·licitud de compareixença de l'expresident, a la qual finalment s'ha sumat ERC. La proposta serà debatuda dijous en una junta extraordinària de portaveus i s'espera que obtingui el vot positiu de tots els grups a excepció de CiU.

La junta de portaveus haurà de decidir si la compareixença de Pujol té lloc a l'agost davant la diputació permanent del Parlament o bé es posposa fins a mitjans de setembre quan es reprèn el període d'activitat ordinària a la Cambra. CiU és l'únic grup que s'ha oposat a que aquesta declaració es celebri. El portaveu de la formació nacionalista, Jordi Turull, ha al·legat que ja s'havien pres totes les mesures oportunes després d'anunciar aquest dimarts Artur Mas que l'expresident Pujol havia renunciat a totes els seus privilegis com a expresident de la Generalitat.

ICV-EUiA, que donarà suport a la compareixença urgent de Pujol, promourà a més un canvi en la llei que regula l'estatut dels expresidents de la Generalitat. Iniciativa vol que la llei prevegi una possible revocació per part de la majoria absoluta del ple dels beneficis associats a la figura d'expresident i que alcari si, davant de fets com els de la confessió de Pujol, s'ha de comparèixer davant del Parlament o s'ha d'obrir una comissió d'investigació.

La comissió d'investigació, a l'espera

Precisament la petició d'una comissió d'investigació promoguda pel PP ha estat rebutjada per la mesa del Parlament en no obtenir el suport de cap grup parlamentari. Carina Mejías, portaveu de Ciutadans, ha assegurat que el seu grup vol arribar fins al fons però no fer les coses “corrent i malament”, de manera que ara el més urgent per Ciutadans és la compareixença de l'expresident en seu parlamentària.

Tot i la solitud del PP en la petició, diversos grups han deixat la porta oberta a una possible comissió d'investigació, condicionada a les explicacions que doni Jordi Pujol sobre l'origen de la seva fortuna. ERC decidirà després d'escoltar la declaració de l'expresident si dóna suport a la comissió d'investigació, el mateix que Ciutadans.

Per part de la CUP, Quim Arrufat ha anat més enllà en reclamar la compareixença de Pujol a més de la dels 40 alcaldes imputats pel cobrament de dietes irregulars de la Federació Catalana de Municipis i dels responsable del Fòrum, als quals la Sindicatura de Comptes ha acusat aquest mes de irrugularidades.

Etiquetas
stats