Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“A l’esquerra li falten idees i li sobren sigles”

Presentación del grupo Avancem como coalición de izquierdas catalanista en el teatro del Raval./ Edu Bayer

Jordi Mumbrú / Jordi Mumbrú

Barcelona —

Un teatre petit i modest per a un objectiu extremadament ambiciós. Més de 200 persones van respondre a la crida d’Avancem, el corrent crític del PSC, i es van acostar fins al Teatre del Raval, per posar el seu granet de sorra cap a la construcció d’una alternativa de progrés. El teatre va quedar petit. Els assistents no hi cabien i van haver de seguir els parlaments dempeus i una mica anxovats per tal de no quedar fora de la sala. Tots junts, barrejats i, almenys durant tot l’acte, ben avinguts.

Entre les dues primeres fileres, hi havia representants del PSC, ERC, ICV, EUiA, CCOO i portaveus de col·lectius contra les retallades de la sanitat i l’educació. A la resta de fileres hi havia representants de moltes altres entitats. Les paraules que més es van sentir van ser “unitat”, “necessari” i també “urgència”. De tant en tant, també es repetien frases sencers: “A l’esquerra li falten idees i li sobren sigles”. Moltes de les intervencions també van assegurar que s’encara una “nova etapa” i que ja ha arribat el moment de moure fitxa. Alguns van insinuar que ha arribat el moment de fusionar partits, però ningú ho va dir pel seu nom.

L’últim a parlar va ser Fabian Mohedano, membre d’Avancem i un dels responsables de fer somniar a una part de l’esquerra amb actes com el del Teatre del Raval. El jove polític, que forma part de l’Executiva del PSC tot i que hi milita des de fa només quatre anys, va assegurar que Catalunya viu una “nova etapa” i va reclamar la necessitat d’impulsar “lideratges compartits”. “Estic convençut que podem fer moltes coses junts”, va pronosticar. Mohedano es va referir també al tema d’actualitat i va defensar el dret a decidir, un dels punts dels que ha fet bandera Avancem, estirant molt més la corda del que ha fet el PSC oficialment. “No pot ser que estiguem dividits per l’àmbit nacional” va criticar i va proposar un acord sobre el dret a decidir que impliqui a tots els partits d’esquerres, encara que alguns després vulguin anar més enllà, com es el cas d’ERC. A la sortida de l’acte, un regidor socialista defensava que “arribar a un acord sobre aquest tema podria ser el principi d’alguna cosa gran”.

Crítiques al funcionament dels partits

“Si us plau, no malbarateu el somni d’una majoria de catalans”, continuava Mohedano mirant als responsables dels partits que hi havia a la sala, entre els que destacava Pere Navarro, primer secretari del PSC. Al líder socialista, que en acabar l’acte va dir que estava a favor que “es discuteixin idees”, potser no va quedar molt content quan Mohedano va criticar alguns dels plantejaments que defensa el seu partit com la necessitat de “reconectar amb la ciutadania” o “apropar-se a la gent”. “És un mal símptoma” va dir, per afegir que “cal ser societat”, enlloc de voler connectar amb ella. El jove polític també va criticar la corrupció, un tema que no agrada especialment al PSC, i va proposar militància enlloc d’“exèrcits d’alliberats”. “No calen molts diners per crear una alternativa innovadora i si no que li preguntin a la CUP”, va etzibar.

De part d’ICV, va parlar Dolors Camats: “Ens toca prendre la iniciativa i és urgent que reaccionem. I només podem reaccionar d’una manera col·lectiva i unitària” va reclamar la diputada. “És el moment de sumar a partir de posicionaments diferents per així trobar punts en comú”, va dir. Per ERC va parlar Eduard López . El representant del partit que acaba de pactar amb CiU va celebrar que l’hagin convidat a un “acte no sectari” i va centrar el seu discurs en la sobirania nacional.

Per assolir el somni que tenien alguns dels presents de veure en un futur una fusió de partits d’esquerra com va passar a Itàlia amb el Partit Demòcrata, els republicans suposen el principal obstacle. Els defensors de la unió saben que demanen la Lluna, com tenen un argument poderós: sense unió, les esquerres no tornaran a governar, diuen.

Etiquetas
stats