Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

El pas dels germans Bustos escalfa la comissió del frau amb acusacions de “xoriços”, “lladres” i “miserables”

Francisco Bustos, exregidor a Sabadell i germà de l'exalcalde Manuel Bustos

Siscu Baiges

Barcelona —

El pas dels germans Manuel i Francisco Bustos per la Comissió d’Investigació sobre el Frau i l’Evasió Fiscals i les Pràctiques de Corrupció Política ha donat lloc a una sessió farcida d’acusacions i qualificatius que no s’havien escoltat en anteriors compareixences o, almenys, amb tanta duresa o insistència. “Xorissos”, “lladres”, “miserables”, “no teniu vergonya” o “banda de subhasters” han estat algunes de les expressions que han tensionat l’intercanvi dialèctic entre els diputats de la Comissió i l’exalcalde i exregidor de Sabadell.

Les compareixences de Manuel i Francisco Bustos venien a tomb de les acusacions per corrupcions urbanístiques a Sabadell i favoritisme per la contractació a l’ajuntament de Montcada i Reixach de Carmina Llumà, com a directora de l’àrea territorial d’aquest consistori. El procés judicial obert per les qüestions urbanístiques polèmiques de Sabadell, conegut com a ‘cas Mercuri’ encara està obert. El segon procés judicial va acabar amb una sentència del Tribunal Superior de Justícia que condemna els germans Bustos i l’exsecretari d’Organització del PSC, Daniel Fernández, a un any i mig de presó, 60.000 euros de multa i quatre anys i mig d’inhabilitació per exercir càrrecs públics.

L’exalcalde de Sabadell s’ha presentat preparat a la Comissió amb un dossier amb informació sobre el sumari del cas Mercuri que ha repartit als grups parlamentaris i ha fet una intervenció inicial en la qual ha entrat al detall de totes les acusacions que l’afecten. Fins i tot, ha sorprès els membres de la comissió en donar detalls de com va pagar una multa de trànsit, com la seva dona va pagar els 192 d’euros de l’estada d’un jutge amic i la seva dona en un hotel o del perquè trobar normal regalar un rellotge que costa uns 200 euros a un alcalde que deixa el càrrec. “He sortit de l’Ajuntament amb menys diners dels que tenia quan hi vaig entrar”, ha dit l’exalcalde.

El portaveu d’ERC, Oriol Amorós, s’ha mostrat especialment indignat durant les compareixences, juntament amb el representant d’ICV-EUiA, Joan Mena, que va ser vuit anys regidor del consistori sabadellenc. Santi Rodríguez, del PP, s’ha revoltat quan Francisco Bustos ha comparat els processos de contractació de l’Ajuntament de Sabadell i de Badalona, on el popular Xavier García-Albiol ha estat l’alcalde els darrers quatre anys. En canvi, els socialistes han adoptat una posició molt suau que ha estat posada en evidència per diversos portaveus i sobretot pel de Ciutadans, Carlos Carrizosa. De fet, Jordi Terrades, portaveu del PSC, ha anunciat en la seva intervenció que no esgotaria el temps de les preguntes a Manuel Bustos, tot i que al final ho ha fet. Amb tot, l’ex-alcalde, que com el seu germà Paco tenen suspesa la militància al PSC, s’ha manifestat “ofès” per una de les preguntes que li ha fet Terrades.

Isabel Vallet, de les CUP, ha posat sobre la taula l’eslogan de la campanya “Estil Bustos, no gràcies” que ha escampat la plataforma “Sabadell, lliure de corrupció”. Alguns dels representants d’aquesta plataforma eren, avui, als seients de convidats a la Comissió. Paco Bustos ha afirmat que el “estil Bustos” consistia a estar a prop dels ciutadans i preocupar-se dels seus problemes sobre el terreny.

La portaveu de CiU, Meritxell Borràs, ha pogut tenir, finalment, un dia relaxat. Després d’encaixar durant mesos les denúncies que es feien a la Comissió contra dirigents o ex-dirigents del seu grup parlamentari ha pogut passar a l’atac. Ho ha aprofitat per demanar si el problema dels germans Bustos a Sabadell va més enllà i cal estendre’l també al conjunt del PSC, tenint en compte la implicació del seu ex-secretari d’organització, Daniel Fernández. La resposta ja la sabia per endavant, clar.

A la Comissió hi ha una certa preocupació per l’ampliació dels seus treballs als nombrosos casos de corrupció que estan apareixent. “Aquí arribarà la FIFA”, ha bromejat el president de la Comissió, David Fernández (CUP), que avui portava una samarreta amb el lema “Crida per Sabadell”, candidatura municipal que ha comptat amb el suport de les CUP en aquesta ciutat, on els socialistes, ja sense Bustos al capdavant, van obtenir uns resultats molt dolents el 24M.

Etiquetas
stats