Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els manters responen a la pressió de la Guàrdia Urbana ocupant la Rambla

Mercadillo dels manters en plena Rambla de Barcelona.

Pau Rodríguez

Barcelona —

El conflicte amb els manters a Barcelona està lluny d'una solució. Si fa dos mesos s'obria una escletxa amb l'aposta de l'Ajuntament per asseure manters i comerciants en una mesa de negociació, sembla que ara es torna a tancar amb l'increment de la pressió de la Guàrdia Urbana sobre la venda ambulant en els darrers dies. Almenys així ho han viscut i relatat els propis manters, que veuen en la celebració del Mobile World Congress la causa de l'enduriment de la vigilància policial sobre la seva activitat. 

Una prova d'aquesta pressió ha estat l'ampli desplegament de la Guàrdia Urbana aquest diumenge per impedir el que els manters anomenen el “mercadillo rebel” a la Rambla de Barcelona. Es tracta d'una protesta organitzada pel col·lectiu 'Tras la manta', de suport als manters, que consisteix en ocupar la principal artèria turística de la capital catalana tot desplegant els seus embalums per a vendre als turistes i altres vianants. El d'aquest diumenge ha estat el quart mercat d'aquest tipus, però amb una presència policial molt superior a la de protestes anteriors. La Guàrdia Urbana ha provat de dissuadir l'acció dels manters perimetrant la zona amb antiavalots, però després d'uns minuts de dubtes, un centenar de venedors, protegits en alguns moments per una cadena humana d'activistes, han acabat desafiant els agents i col·locant els seus productes al bell mig de la Rambla. 

“No ens cansarem de denunciar la criminalització d'aquest col·lectiu, ni tan sols davant aquest govern”, exclamava en César, un dels membres de 'Tras la manta', a l'inici de la protesta, que ha transcorregut en tot moment davant la mirada desconcertada dels turistes. “Estan posant guapa la ciutat de cara al Mobile, però nosaltres el que volem és defensar la font de treball d'uns companys que no volen robar sinó vendre”, afegia la Vicky, una altra de les activistes. 

Després que una parella de turistes, que passejava amb els fills, descartés comprar-li un bolso, l'Abdou, manter d'origen senegalès, explicava com ha patit el col·lectiu l'augment de la persecució policial. El punt d'inflexió va ser el dijous, relata, quan agents de la Guàrdia Urbana van decomissar articles a un grup de manters que esperava el metro a l'estació de Besòs-Mar. “Van ser molt durs, els van pegar”, relatava el jove, que hi tenia alguns amics.

L'estratègia, segons interpreten des de 'Tras la manta', ha passat a ser la de traslladar el conflicte del 'top manta' lluny del centre de Barcelona, on tenen lloc habitualement les actuacions policials, per evitar donar una mala imatge en vigílies del Mobile World Congress. El col·lectiu calcula que des de dijous s'han detingut una desena de manters i decomissat una vintena d'embalums, una xifra que, tanmateix, no ha estat confirmada per l'Ajuntament de Barcelona. 

Una nova demostració de força de la Guàrdia Urbana va tenir lloc aquest dissabte, dos dies després de l'incident al metro, i al mateix barri, el Besòs. Un contundent operatiu policial va irrompre en un pis del carrer Marsala en el qual, segons el consistori, es van confiscar 1.400 articles per valor de 70.000 euros. 

La protesta dels manters en plena Rambla ha viscut moments de tensió sobretot a l'inici, quan la Guàrdia Urbana no estava disposada a que s'escampés el mercat de venda ambulant. Poc a poc, i literalment metre a metre, els manters han anat guanyant espai a la policia amb el suport dels activistes (en total unes 200 persones) fins que la Guàrdia Urbana ha decidit abandonar el passeig. Els manters, al crit de “cap persona no és il·legal”, ho han celebrat com una autèntica victòria.

Etiquetas
stats