Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat recuperarà la paga extra dels funcionaris tres cursos després

Francesc Homs ha anunciat la recuperació de la paga extra.

EFE

Barcelona —

El Govern català ha encarregat al conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que en la preparació dels pressupostos de 2015 s'incorpori la paga extra als funcionaris que no s'ha abonat en els últims exercicis per les retallades. Així ho ha explicat el conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, en la conferència de premsa posterior a la reunió de l'Executiu català, en què s'ha parlat de l'escenari pressupostari de 2015, que ve marcat, segons ha dit, per la falta d'ingressos del Govern a la Generalitat i d'un nou sistema de finançament autonòmic.

Una altra novetat dels comptes de 2015 és que la Generalitat també preveu anul·lar l'any que ve la retallada del 15% de jornada i sou aplicat a un col·lectiu d'uns 6.500 interins destinats a funcions administratives i de serveis, segons fonts del Govern.

Homs no ha aclarit d'on obtindrà el Govern els recursos necessaris per recuperar l'extra als empleats públics, però ha subratllat: “Quan situem partides en els pressupostos és evidentment amb la voluntat de complir (...) S'ha de poder complir”.

Fonts del Departament de Governació han aclarit a Efe que la recuperació de la paga extra per als 210.000 empleats públics dependents de l'administració catalana suposarà uns 500 milions d'euros.

L'eliminació de l'extra és una mesura que el Govern aplica des del 2012, quan el Govern espanyol va anunciar la supressió de l'extra de Nadal; la Generalitat, fruit de les seves estretors pressupostàries, va allargar també aquesta retallada a 2013 i 2014, però des de fa mesos insisteix en la idea que no és just que la retallada s'estengui també a 2015.

A finals de juny, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ja va donar a entendre al Parlament que els empleats públics catalans recuperarien la paga extra l'any que ve i ha subratllat que la Generalitat mantindria en 2015 el mateix nivell de despesa que en 2014 amb l'argument que no podia fer més retallades.

Perquè els empleats públics no assumissin aquesta retallada d'un 6 a un 8% del seu sou de cop, la Generalitat els descomptava mitja paga extra al juny i una altra mitja per Nadal, de manera que perdien l'equivalent a una paga extra al llarg del any.

Precisament ahir, Mas-Colell va descartar que la Generalitat segueixi l'exemple del Govern i rebaixi el tram autonòmic de l'IRPF i ha augurat que “probablement” el govern català patirà “tensions de liquiditat” a finals d'any.

Mentre treballa en l'elaboració dels comptes de 2015, el Govern es troba amb serioses dificultats per complir el pressupost de 2014.

I és que, tot i preveure 2.318.000 milions extraordinaris gràcies a privatitzacions i venda d'edificis, amb prou feines compta amb poder ingressar al voltant de 1.200, 800 d'ells per traspassar a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) la gestió de les depuradores, i un màxim de 400 per la venda d'edificis públics.

Així les coses, fonts parlamentàries admeten que serà difícil que el Govern compleixi el dèficit previst per a aquest any, situat en l'1% del PIB, i de fet el Govern va demandar al març d'aquest any al Govern davant el Tribunal Suprem per considerar que el repartiment dels objectius de dèficit per al període 2013-2016 és “desigual i desproporcionat” i que vulnera la llei d'estabilitat pressupostària.

Etiquetas
stats