Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Jordi Pujol insisteix en la versió de l'herència familiar i diu que està “al marge” dels negocis del seu fill

Jordi Pujol surt de l'Audiència Nacional sense mesures cautelars

Europa Press

Madrid —

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, ha assegurat aquest dimecres en la seva declaració davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata i que està “al marge” dels negocis del seu primogènit i ha insistit que la fortuna familiar, dipositada en comptes a Andorra, procedeix del llegat del seu pare, Florenci Pujol, han informat fonts jurídiques.

L'expresident ha declarat a l'Audiència Nacional en qualitat de investigat (equivalent a l'antiga denominació d'imputat) per un delicte continuat de blanqueig de capitals davant el magistrat, que investiga els Pujol per “orquestrar una estratègia coordinada per desenvolupar negocis econòmics, generar rèdits, ocultar-los i distribuir-los” entre tots els membres del clan familiar, que actuaven com una autèntica “organització”.

Al llarg d'una declaració que s'ha prolongat durant tres hores i mitja, en què ha contestat en castellà per desig propi a les preguntes del magistrat i dels fiscals Anticorrupció, Fernando Bermejo i Belén Suárez, l'expresident ha repetit, fil per randa, la declaració que va efectuar fa més d'un any al jutjat de Barcelona que s'ocupava llavors de la instrucció.

La seva dona, Marta Ferrusola, també citada aquest dimecres, ha reproduït també el mateix esquema que llavors i s'ha negat a declarar com a investigada per un delicte continuat de blanqueig de capitals.

Pujol ha negat de forma rotunda tenir o haver tingut comptes a Andorra o a qualsevol altre país de l'estranger i també ha desmentit categòricament que acompanyés a la seva esposa al banc andorrà en el qual ella manté un dipòsit.

També ha desmentit reiteradament haver rebut comissions com a cobrament a adjudicacions del Govern català i ha incidit en què va decidir fer públic el comunicat en confessar que disposava de fons ocults per “ètica”.

Sobre el compte de la Banca Reig que va arribar a acumular 1,14 milions d'euros i de la qual seria el titular real, Pujol ha reiterat que es va prestar a fer veure que aquests diners eren seus i no del seu fill gran per evitar que els fons acabessin a la butxaca de la seva exdona, Mercè Gironés.

Així, ha precisat que la carta en què un gestor andorrà indica que aquests diners són propietat del pare i no del fill, es va preparar per ajudar en un intent de reconciliació de la parella el 2001 i donar credibilitat a la versió que va mantenir el seu fill durant el divorci, quan va desmentir que posseïa aquests diners per no haver de dividir-los amb la seva ex.

Segons han precisat fonts presents en la declaració, l'expresident de la Generalitat ha admès que no està molt orgullós d'aquest ardit i ha assegurat que ho va fer pel seu fill. El compte va aconseguir el seu màxim saldo el 28 d'octubre de 2010 i es va quedar a “zero” el 30 de desembre d'aquest any.

El llegat

Pujol, que va deixar de ser 'molt honorable' al juliol de 2014, ha insistit que els fons de la seva família a l'exterior procedeixen d'una suposada herència que el seu pare, Florenci, va deixar el 1980 a favor de la seva esposa i dels seus set fills però no a ell per “por a la seva activitat política”.

L'herència del seu pare era de 140 milions de pessetes i es va multiplicar fins a arribar als 500 milions en l'actualitat, segons ell, gràcies a inversions financeres que la família ha fet a Andorra, on va estar gestionat per aquesta tercera persona: tampoc sobre això ha presentat documentació ni extractes bancaris sobre això.

El suposat document manuscrit del seu pare en què li expressava aquesta voluntat sobre el llegat que va deixar a la família del polític també ha sortit a col·lació. Emulant de nou la seva declaració d'ara fa un any, Pujol no ho ha aportat ni ha presentat cap altra documentació al jutge.

Segons les fonts presents, ha precisat que la decisió del seu pare es va deure en gran part a la “por a la situació política” i que “ho va fer per protegir la seva jove i els seus fills”, ha agregat.

Preguntat per una donació a la Fundació Catalana d'accions de Banca Catalana, de la qual va ser màxim accionista i membre del consell executiu fins el 1982, Pujol ha posat de manifest que va voler alliberar-se d'aquests títols després d'assumir la presidència de la Generalitat.

Etiquetas
stats