Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Parlament de Catalunya es posiciona contra l’homofòbia

El Parlament s'ha posicionat aquest dimecres contra l'homofobia.

Jordi Mumbrú

Barcelona —

La proposta de llei contra la homofòbia que havien presentat ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP continuarà el seu tràmit parlamentari, després que la sala hagi rebutjat l’esmena a la totalitat que havia presentat el PP. CiU i Ciutadans s’han posat, en aquesta ocasió, de part dels partits d’esquerres decantant la balança de manera clara: 110 vots en contra de l’esmena del PP i només 17 a favor. El PP i els seus arguments s’han quedat sols en un dia que per molts serà històric. Al final de la votació, els diputats dels partits d’esquerres s’han girat de cara al públic, per aplaudir els membres dels col·lectius LGTB que havien vingut per assistir a la votació. El mèrit és seu.

Les diferents entitats que defensen els drets LGTB fa molts anys que reivindiquen i que demanen justícia. Aquest mateix text ja s’havia discutit i aprovat en molts ajuntaments catalans però no va tenir tanta sort en el de Barcelona, on CiU es va fer enrere. Però la votació del Parlament representa un triomf sense precedents i un premi a la constància d’aquests col·lectius. “Per fi hem fet un acte contundent i de valentia política contra la violència que pateixen moltes persones”, va destacar Eugeni Rodríguez, portaveu del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), el dia en que es va registrar al Parlament la proposició de llei. També hi havia el Casal Lambda, l’Associació de Famílies Lesbianes i Gais i la Coordinadora de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals de Catalunya.

La llei continua el seu camí i segurament rebrà esmenes i es modificarà parcialment, però el pas ja està donat.

Un record per la Sònia

“Aquest és un homenatge a totes les Sònies del món. Sònia, va per tu. Mai més, enlloc, contra ningú”. David Fernández, diputat de la CUP, ha aprofitat el debat sobre la proposició de llei contra la homofòbia per recordar la Sònia, la transsexual assassinada a cops de peu per sis neonazis al Parc de la Ciutadella l’any 1991. Les mateixes entitats van lluitar també amb molta insistència per aconseguir que l’Ajuntament de Barcelona instal·lés un petita escultura i una placa de record a la Sònia i les transsexuals, un dels col·lectius que encara pateixen més discriminació.

Des d'ICV, la diputada Laura Massana va considerar la llei absolutament “necessària i imprescindible” i ha recordat la polèmica batuda policial que van fer els Mossos d’Esquadra a diferents locals d’ambient el dia després de l’Orgull Gai.

Els arguments del PP per oposar-se a la tramitació de la llei els ha exposat la diputada Dolors López, que ha insistit en “deixar molt clar” el “respecte absolut a la diversitat afectiva i sexual”. López ha advertit que aquesta llei pot “estigmatitzar” i ha criticat que és massa “intervencionista”. També ha defensat que la llei no era necessària perquè la discriminació ja està castigada des de les lleis europees, a la Constitució espanyola i a l’Estatut i, finalment, ha sorprès a tothom en assegurar que “consellers d’Unió” havien demanat al PP “en privat” que presentés aquesta esmena a la totalitat per fer reaccionar CDC. La casualitat ha volgut que la diputada de CiU que havia de parlar hagués de marxar i finalment ha comparegut Maria Mercè Jou, d’Unió Democràtica de Catalunya. Com sol passar al Parlament, la diputada ha llegit la seva intervenció però responent a la acusació del PP ha afegit: “Som un partit humanista i com a partit humanista no tenim altre remeï que respectar a tothom”.

Entre d’altres punts, la llei obligarà a prendre mesures per combatre la LGTBfòbia a la feina i a que els projectes educatius de centre incorporin el respecte a lla diversitat afectiva i sexual. També obliga als equipaments culturals a tenir material LGTB, entre d’altres canvis.

Etiquetas
stats