Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Collboni renuncia a fitxar el vicepresident del Grup Focus a Cultura per acontentar BComú

Collboni (esquerra) a la presentació de l'acord amb BComú que les bases hauran de votar

Yeray S. Iborra

Primeres discrepàncies entre Barcelona en Comú i el PSC després de la proposta de pacte presentada divendres passat: no ha agradat a les bases de BComú el nom del socialista Xavier Marcé –vicepresident de la productora teatral Focus– per cultura, ni la destitució de la fins ara comissionada Berta Sureda. “No és només un problema de 'cultura', sinó també un problema polític de ciutat. BComú està disposada a pactar i cedir, fer aliances perquè la gent ho demana, però hi ha certes línies vermelles”, afirmen des de BComú. El rumor sobre el nomenament de Marcé també havia aixecat enrenou en el sector cultural en els últims dies.

Jaume Collboni, per la seva banda, ha decidit cedir davant Barcelona en Comú i no inclourà Marcé a l'Ajuntament. Finalment, la cartera de cultura s'integrarà a la segona tinença d'alcaldia (Cultura, Empresa i Innovació), liderada pel mateix Collboni, segons ha pogut saber Catalunya Plural. Collboni serà així tinent d'alcaldia i regidor de Cultura. “Aquest acord mostra la capacitat de generar consensos, salvaguardant algunes de les línies desenvolupades fins ara en cultura”, destaquen des BComú.

Es tracta d'una setmana important per a les dues formacions en coalició: el cartipàs presentat divendres passat pel govern i els socialistes ha de ser ratificat aquesta setmana pels 14.000 afiliats de BComú i també pels 1.500 del PSC.

Actualment, la cartera de Cultura no té un regidor al seu càrrec a Barcelona. En el cartipàs aprovat pels de Colau l'aposta no va ser dedicar un dels seus onze regidors a l'àrea, sinó una comissionada –Berta Sureda– depenent del fins ara tercer tinent d'alcaldia Jaume Asens. També són a càrrec de comissionats, que depenen d'alguna tinença d'alcaldia o de la mateixa alcaldessa, altres àrees del govern com Seguretat, Educació, Immigració o Esports. Un dels objectius del pacte amb el PSC passa per tenir més regidors en el govern –els quatre de Collboni– entre els quals distribuir funcions.

A més de la tinència d'alcaldia d'Empresa, Cultura i Innovació a càrrec del líder del PSC, segons el preacord Montse Ballarín es quedarà amb Comerç i Mercats, Carmen Andrés amb Infància, Joventut i Gent Gran i Daniel Mòdol, Arquitectura, Paisatge i Patrimoni.

Diferents models de política cultural

Des de Barcelona en Comú s'ha vist “incompatible” el nomenament de Xavier Marcé amb les polítiques desenvolupades en l'últim any en matèria de cultura. Entre d'altres, s'ha tirat endavant una nova normativa que permeti als bars, cafeteries i restaurants programar música amplificada. Xavier Marcé no es correspon, per a aquestes bases, al “perfil pel canvi” aplicat en cultura fins al moment.

Marcé és un vell conegut de les polítiques culturals a Catalunya. Va ser director general de l'Institut Català d'Empreses Culturals (ICEC, i abans Institut d'Indústries Culturals) en l'etapa de Pasqual Maragall i director del Pla Estratègic de Cultura de Sabadell. Actualment és vicepresident del Grup Focus i president de la patronal d'empreses del sector teatral Adetca.

stats