Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un Guàrdia Urbà va gravar d'amagat el regidor de la CUP que anirà a judici per suposades coaccions

Josep Garganté, a judici per una presumpta coacció a un metge

Yeray S. Iborra

El regidor de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona, Josep Garganté, que haurà de fer front a un judici el proper 22 d'abril per un suposat delicte de coaccions a un metge per fer-li canviar un informe sobre les lesions que presentava un manter, ha denunciat ser víctima d'una estratègia d'“un sector” de la Guàrdia Urbana per afeblir el seu grup municipal. Garganté ha qualificat de “sospitós” el vídeo difós per El Periódico que enregistra la conversa que van tenir un membre del col·lectiu Tras la Manta i el propi Garganté amb el facultatiu al CAP Pere Camps. El vídeo, segons explica el propi mitjà, va ser gravat d'amagat per un agent de la Guàrdia Urbana que, casualment, es trobava al dispensari.

El regidor ha qualificat d'“atac” la denúncia interposada contra ell per un facultatiu el passat 23 de març i ha assegurat, en una compareixença aquest divendres, que es tracta d'una “campanya contra el grup de venedors, perseguits i criminalitzats per la Guàrdia Urbana”.

D'altra banda, La Directa ha publicat una queixa presentada per un ciutadà que era a la recepció d'urgències del CAP Pere Camps, on es diu textualment que el manter ferit “fa constar que ha caigut per les escales a causa d'una actuació policial”. El document no ha estat recollit per la Guàrdia Urbana en l'informe. Un dels periodistes del mitjà confirma que el manter lesionat va insistir —traduït per un altre company al castellà— en diverses ocasions que la lesió s'havia produït per una caiguda per les escales conseqüència de la persecució de la policia.

El grup municipal ha criticat la postura del Guàrdia Urbà que va gravar el vídeo —vestit de paisà, segons la CUP—, que es trobava en un box atès per una indisposició, segons El Periódico. “Si aquest membre de la policia creu que s'està cometent un delicte, comet un error: com a policia ha d'actuar al moment, no quan s'acaba la conversa, anar-hi i incitar el metge a presentar una denúncia”, ha dit Garganté.

Garganté es va apropar el passat dimecres 23 de març des de l'Ajuntament de Barcelona a les Drassanes a petició del col·lectiu Tras la Manta, després que es produís la intervenció de la Guàrdia Urbana de paisà, fet que va provocar una corredissa amb la suposada caiguda i lesió d'un dels manters presents.

El manter va ser acompanyat “per un company a coll i ve” —ha relatat el regidor— al CAP de Pere Camp, on va ser atès per un metge que, segons la versió de Garganté i la confirmació del facultatiu a la gravació de El Periódico, va ser escortat per un Guàrdia Urbà. “Si no hi havia detenció, què hi feia allà un policia? I encara pitjor, el metge ens va confirmar que és el procediment habitual”, ha afegit el regidor. Garganté ha assegurat que, a la seva arribada al centre hospitalari, hi havia un dispositiu ampli de policies.

Garganté ha afirmat que al vídeo publicat dijous li falten tres minuts inicials on es contextualitzava la informació al metge i que, ell i el membre de Tras la Manta, volien que el manter fos atès sense ningú al davant, només amb el facultatiu. “Nosaltres només volíem que rebés el ferit sol”, ha remarcat el regidor dels anticapitalistes. El metge s'hi va negar, i posteriorment —a instàncies de la policia local, segons la CUP— va denunciar Garganté, que s'enfronta a un judici per un delicte lleu que, si es confirma, podria acabar en multa.

Els grups municipals del PP i CiU han demanat la dimissió de Garganté i han demanat “determinació” a l'alcaldessa Ada Colau per uns fets que consideren “molt greus”. Des del PP s'ha demanat deixar de banda “qüestions polítiques”, en referència a que BComú està a l'espera de la decisió de la CUP per votar a favor de la seva modificació de pressupostos. Des de fonts del grup municipal anticapitalista s'ha donat “tot el suport” a Garganté, que ja ha informat que no dimitirà però que s'asseurà amb el govern municipal per “explicar els fets”.

Etiquetas
stats