Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La PAH de Barcelona reclama a Ada Colau que forci la cessió dels pisos buits del banc dolent

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau

João França

Fa poc més d'un mes Ada Colau anunciava que l'Ajuntament de Barcelona faria valdre el seu dret per reclamar a la Sareb –l'anomenat “banc dolent”– la cessió obligatòria dels 562 pisos buits que l'entitat declara tenir a la ciutat. La llei 24/2015, sorgida de la ILP impulsada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, dóna la possibilitat a les administracions públiques d'obligar els grans tenidors d'habitatges que no estiguin complint la seva funció social a cedir-los per atendre les persones en situació d'exclusió.

Aquest dimarts la PAH de Barcelona ha enviat una carta a l'alcaldessa en què li pregunta quina és la situació un mes després, ja que Colau va assegurar que si no tenia resposta de la Sareb en un mes aplicaria la llei per aconseguir la cessió obligatòria. Des de la Regidoria d'Habitatge de Barcelona expliquen que les negociacions amb l'entitat segueixen en marxa, sense recórrer a la via judicial, i que encara no poden anunciar novetats.

Segons va explicar l'alcaldessa, la Sareb era l'entitat amb qui tenien més dificultats en la negociació, ja que el “banc dolent” reclamava al consistori que fes front als costos de la rehabilitació dels habitatges per una cessió de tres anys, quan podrien tornar a posar-los al mercat després de rehabilitats amb els diners públics. Davant aquesta situació, Colau va anunciar que aplicaria la llei si l'entitat no proposava un acord més just. Des de la Sareb asseguren que les negociacions “continuen avançant positivament” i expliquen que estan treballant en identificar quins dels seus pisos responen a les necessitats del consistori.

La PAH de Barcelona assegura que “el dia a dia ens està demostrant que l'Ajuntament de Barcelona no ha fet el necessari per desplegar totalment la llei 24/2015”. Critiquen que no hi hagi hagut sancions a grans tenidors d'habitatge per estar desnonant famílies sense oferir una alternativa habitacional, tal com marca la nova llei.

Manca de pisos

L'Ajuntament té una manca de pisos per donar resposta a situacions d'exclusió, i la PAH s'ho ha trobat recentment. Posen com a exemple el cas del Jorge, a qui han reconegut el dret a accedir a un habitatge d'emergència social però en canvi no disposaven d'un habitatge disponible per oferir-li, o d'una família del districte de Sants amb tres menors que ha estat desnonada aquest matí i a la qual l'Ajuntament només ha pogut oferir una pensió pel mateix motiu, fins que després d'una negociació al llarg del dia, han pogut accedir a un habitatge de Càritas.

És per tot això que la PAH reclama la cessió de pisos buits a l'administració i exigeix a la seva antiga companya Ada Colau “valentia política, determinació i que garanteixi els drets de les ciutadanes de Barcelona”.

Etiquetas
stats