Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un policia a un manter: “No tens papers, calla”

Un manifestant a una manifestació de suport als manters

elDiario.es Catalunya

Els venedors ambulants denuncien des de fa anys el tracte discriminatori que pateixen per part de la Guàrdia Urbana de Barcelona i altres cossos policials. Un vídeo publicat per La Directa aquest dimecres mostra un tracte policial vexatori cap a un manter no en una comissaria, sinó en ple centre de Barcelona. “'Callarse', no tens papers, calla”, li etziba un agent a un manter al costat d'una sortida del metro de la plaça Catalunya.

L'enregistrament dura mig minut i es talla quan un policia reclama el telèfon mòbil a l'autor de les imatges, i li diu que ja li tornarà. Després de fer callar a un manter per “no tenir papers”, el policia, que ha estat identificat com un Guàrdia Urbà per un membre del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, afirma: “La policia fa el que ha de fer, tu calles. Emporta-te'l, perquè si no anem molts a la furgoneta”.

L'escena viscuda al costat de la sortida del metro de la plaça Catalunya ha passat aquest mateix dimecres. Els manters emmarquen aquesta discriminació en l'ofensiva policial contra aquest col·lectiu i en el tracte “racista” que, asseguren, els professa la Guàrdia Urbana.

El conflicte entre manters, Ajuntament de Barcelona i Guàrdia Urbana dista de solucionar-se. El passat nou de març el consistori va presentar les conclusions de la Taula de Ciutat sobre venda ambulant, entre les quals destaquen l'increment de multes als compradors de 'top manta'. El sindicat de manters va acusar el Govern de BComú d'enganyar-los per “preparar la repressió” i de no consensuar les conclusions.

D'altra banda, l'atenció mèdica sota supervisió de la Urbana a un manter ferit després d'una persecució policial està en l'origen de la denúncia contra el regidor de la CUP, Josep Garganté i un membre del col·lectiu de suport als manters, Tras la Manta. Tots dos van ser gravats d'amagat per un agent de la Guàrdia Urbana quan instaven al metge del CAP Pere Camps a prendre declaració al manter ferit sense presència policial. El jutge ha de decidir si els envia a judici o arxiva la causa.

Etiquetas
stats