Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Editorials independents: quan fins i tot regalar llibres és complicat

"Són vianants que van enganxats al mòbil, nosaltres volem que aixequin el cap i mirin els llibres"

Xavier Puig i Sedano

Parada de metro Fontana, al cor del barri de Gràcia. Són les dotze del migdia i després d'abandonar el calorós vagó els vianants enfilen les escales que menen al carrer Gran de Gràcia. En creuar la porta automàtica una dona d'uns trenta anys és deturada per un home que duu un grapat de llibres a la mà i un adhesiu vermell al pit. “Cultiu de llibres” hi diu. Al banc de davant, normalment ple de gent que espera, hi descansen més d'un centenar de llibres. “Vol un llibre? Els regalem” diu una dona que també porta l'adhesiu a una parella que surt de l'estació. “Tenim presa” responen amb la mirada fixa a la següent cantonada.

“Deuen pensar que els volem donar una Bíblia” bromeja Jordi Panyella, membre de l'Editorial Pol·len i de l'Espai Contrabandos. Aquests darrers són els impulsors de la campanya iniciada aquest dijous que pretén donar visibilitat a les editorials independents catalanes regalant llibres el dia 12 de cada mes a les 12 hores en una parada de metro barcelonina a l'atzar. Després d'un parell de negatives, una dona que empeny un cotxet s'atura a preguntar. “Donarem més de 200 llibres cada vegada i anunciarem el lloc dues hores abans al Twitter per mantenir l'espontaneïtat de l'acció” li explica Mar Carrera, una altra de les membres de l'espai, mentre li ofereix alguns llibres. Agafa Sempre més lluny de Lluís Llach, l'agraeix i deixa anar “li regalaré a me mare”. “Són vianants que normalment van enfeinats, enganxats al mòbil, però nosaltres volem que aixequin el cap i mirin els llibres que els proposem”, reflexiona la Mar.

Amb un nadó entre els braços, en Josep Lluís Ponce, un dels altres col·laboradors, exposa la voluntat de la campanya. “Hem apostat per això amb la idea que el llibre no és una eina personal, sinó per llegir, compartir i intercanviar, és com una llavor que farà créixer un lector crític, amb consciència transformadora”, exposa Ponce. Al costat una periodista interpel·la un dels que porta l'adhesiu vermell a la solapa sobre si regalar llibres no els fa perdre diners. “No ens estem tirant pedres al nostre teulat, sinó als que ens tenen als subterranis” argüeix el col·laborador mentre denota que aquest mecanisme de difusió els surt més econòmic que no posar anuncis.

Fins a nou editorials són les que s'agrupen a l'entorn de l'Espai Contrabandos. Els seus llibres s'apilen sobre el banc que cada cop aplega més curiosos al voltant, treballadors del metro inclosos. “L'espai neix de la idea que calia difondre un tipus d'editorials que qüestionen el pensament hegemònic. Topàvem amb el mur estrany de la visibilització, per això vam decidir crear un espai permanent” explica Panyella. Ell mateix afegeix que la indústria editorial mainstream, i el seu descens de vendes dels darrers anys, “ha marcat el ritme de les institucions que s'han despreocupat de la cultura, però aquí estem les editorials independents per tapar aquest forat”.

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats