Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

La poesia se’n va al mercat

Autors i lectors intercanviaran impressions a l'Utopia Poesia Market

Oriol Puig

La poesia gaudeix d'una mica més de consideració social avui que fa uns anys. Ara bé, què entenem per poesia? Per respondre-ho, ens hem de situar en la utopia. Poesia ho és tot, tal com sona. No hi ha normes, ni gustos, ni ideologies ni teories, que puguin dogmatitzar que “això és poesia i això no ho és”. En conseqüència, veiem dues posicions per entendre què és poesia, les quals es subdivideixen respectivament en moltissimes més. L'una, la qualiticaríem de convencional, tradicional i acadèmica, i l'altra d'utòpicament anarquitzant. La poesia neix amb música, la poesia és imatge, la poesia és so, la poesia s’escriu en paper pautat, la poesia troba el seu mitjà d’expressió en múltiples formats. Que la poesia no té límits ho comprovarem al primer Utopia Market dedicat al gènere. “Una iniciativa dirigida a aquells que els agrada la poesia i a aquells que encara no saben que els agrada”, defineix Montse Abbad, organitzadora de la trobada juntament amb Quique Camín i Óscar Vallés. Entre les editorials independents que participaran al mercat trobarem Animal Sospechoso, Blind Books, Café Central, Palimpsesto Editorial, Sabina Editorial, Stendhal Books, Varasek, la revista de poesia Caravansari o la revista objecte La jirafa en llamas.

El mercat es completarà amb una extensa programació de recitals, tallers, xerrades, instal·lacions i diferents espectacles per a tots els gustos. Les actrius Ariadna Gil i Chantal Aimée, amb poemes de la poeta catalana Maria Mercè Marçal, els poetes Joan Margarit, Luis García Montero i Josep Pedrals, o el músic i poeta Víctor Obiols (o Víctor Bocanegra), presentant el seu nou àlbum Sacrilegi, són només alguns dels noms més coneguts que es troben en la programació. “Serà una trobada poètica multidisciplinària, on els artistes i autors participants mostraran que allò poètic es troba en molts àmbits”, explica Montse Abbad. Un exemple és l’espectacle del poeta navarrès Hasier Larretxea acompanyat pel seu pare, aizkolari, que talla troncs mentre el poeta recita.

Una bona oportunitat, doncs, perquè autors i lectors intercanviïn impressions, per gaudir d'activitats molt diverses amb la poesia com a eix vertebrador, i també per trobar llibres que potser són difícils d'aconseguir. La idea de mercat és important, comporta el concepte d'autor associat: “Darrere de cadascuna de les parades hi ha un artista que fa i exposa el que vol. Nosaltres no ens portem cap comissió”, explica Abbad, que posa a disposició dels artistes el seu espai de treball: Utopia 126, meitat productora de cinema i publicitat, i meitat facilitador de projectes culturals i artístics, sense ànim de lucre: “Amb els beneficis d'un podem finançar l'altre. Vam començar amb la fotografia i després de la poesia vindrà la il·lustració”, afirma. La poesia ja és un bon motiu i mereix una visita. També l'espai que acull el mercat. Es tracta d'una antiga fàbrica tèxtil del Poblenou, construïda al 1905, que la productora va trobar en estat ruïnós i ha rehabilitat totalment. Els seus responsables han deixat la meitat tal com el van trobar, per poder comparar el que era amb el que és. Com ara la poesia que conviu harmònicament entre la tradició i l'avantguarda.

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats