Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel abre otro conflicto con España por hablar de genocidio en Gaza
¿Ha tocado 'techo' el crecimiento de la economía española?
Opinión - Exclusivo para socios El rompecabezas de ERC. Por Neus Tomàs
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Gong, sons i danses dins la cova

Panoràmica de l'interior de les Coves del Salnitre on se celebra el Festival Gong

Oriol Puig

Els experts han utilitzat sovint la arqueoacústica per estudiar el paper dels sons en el comportament humà. Que les coves presenten qualitats sonores especials per a les quals van ser específicament dissenyades i usades no sabut. També que Les Coves del Salnitre, a Collbató, posseeixen qualitats acústiques especials, entre elles, que el camp de pressió sonora en el seu interior no és excessivament reverberant i la intel·ligibilitat és significativament més gran que en altres recintes d'aquest tipus. Albert Blancafort, luthier i orguener, fill de luthiers i nét de compositors, ho va tenir molt clar quan fa dotze anys va crear aquesta proposta inèdita. L’elecció de l’emplaçament per celebrar-hi el Gong no fou casual, ja que tenint el taller a Collbató, la cova, no només permetia entrar-hi i fer música en el seu interior, sinó era el lloc adequat a nivell acústic per mostrar les creacions de luthiers d’arreu del món. A dia d’avui, que hi ha tanta oferta de festivals, sobretot ara a l’estiu, el Festival Gong ofereix una cosa totalment diferent, tant pel que fa a contingut com pel que fa a continent. Compta amb dos escenaris: un d’exterior i un d’interior, sense cap tipus d’amplificació artificial. “El Gong Festival ofereix una experiència gairebé sensorial. Anar fins a Montserrat, pujar a peu fins a la cova, una temperatura de dinou graus,  on s’està molt bé, amb aforament limitat. Tot plegat fa que s’hi arribi amb una nova predisposició, molt diferent de la que es té quan s’arriba a qualsevol festival”, assegura Blancafort.

L’edició d’enguany ha buscat fer protagonistes els assistents amb les activitats de dia agrupades a l’Inspira i que tindran com a temàtica principal la musicoteràpia. “En total hem organitzat quatre tallers amb destacats especialistes: cant, cants harmònics, cants de mantres i el so de la càbala. A més, els tallers es complementaran amb un dinar-taller on es cuinarà un arròs fet amb energia solar i un concert exclusiu a la tarda a l’Ermita de la Salut”, destaca. Com a plats forts d’aquesta edició, l’interior de les coves acolliràn el concert del reputat multi-instrumentista d’origen xilè Nello Chiuminatto (dissabte 22, 21h) que tocarà 17 instruments desconeguts provinents dels cinc continents, i l’hipnòtic espectacle de dansa sufí La dansa de l’infinit (diumenge 23, 21h) en que els dervixos ballaran sense parar tot simulant el moviment de l’Univers amb la música del gran intèrpret afganès Ustad Daud Khan Sadozai. Després dels concerts principals, la terrassa del Gong acollirà dos espectacles amb el concert de dissabte del cantautor Ferran Savall, amb un repertori d’improvisacions jazzístiques i de músiques del món, i del de diumenge a càrrec de Carme Nalini, considerada la millor cantant de mantres del país. La programació del festival es complementarà amb una conferència sobre el poble sirià a càrrec de l’economista i activista Arcadi Oliveres (dissabte 22) i una segona de Wadud Sabaté (diumenge 23), especialista en la dansa sufí dels dervixos.

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats